Un proiect inițiat de echipa Geoparcului Ținutul Buzăului a caștigat o finanțare de până la 15.000 de euro din partea Petrom, în competiția „Idei în Țara lui Andrei”.
Proiectul presupune construirea unei baze materiale moderne pentru studiul mediului formată dintr-un centrul de practică ce va fi amenajat într-un spațiu ce aparține Primăriei Mînzălești, a trei stații de lucru care vor fi instalate în incinta liceelor partenere (Colegiul Tehnic Buzau, Colegiul Economic |Buzău și Liceul Tehnologic Buzău) și a mai multor senzori dotați cu celule solare independente care vor asigura energia necesară funcționării optime și care vor fi montați pe proprietatea partenerilor proiectului și pe cea a colaboratorilor Geoparcului Ținutul Buzăului.
„Scopul proiectului este acela de a îmbunătăți calitatea educației tehnologice din Ținutul Buzăului, și de a crea un exemplu practic și sustenabil care să poate fi aplicat la scară largă. Scopul va fi materializat în jurul a trei licee cu profil tehnologic din județul Buzău, având ca pilon central Geoparcul Ținutul Buzăului. Obiectivele proiectului sunt: 1) Dezvoltarea unui model educațional practic și non-formal, bazat pe construirea unei rețele de senzori generatoare de date de mediu, la standarde moderne, care să îi ajute pe elevii a trei licee cu profil tehnologic (și nu numai) să își îmbunătățească abilitățile tehnice și de procesare a datelor. 2) Facilitarea tranziției de la sistemul educațional actual, la un sistem bazat pe creativitate și calibrat la nevoile profesionale ale societății moderne, prin crearea unui context material (spațiu de lucru) și imaterial (know-how) care să abordeze probleme moderne (impact asupra mediului, schimbări climatice) și tehnici moderne (data mining) și care să funcționeze pe termen nelimitat. 3) Îmbunătățirea gradului de conștientizare în rândul tinerilor asupra rolului pe care educația tehnologică o va juca în viitor, și asupra importanței pe care aceasta o câștigă prin implicarea cunoștințelor tehnice în rezolvarea unor probleme moderne (i.e. de mediu), prin intermediul unui centru tehnologic educațional ce va funcționa pe termen nelimitat” se arată în descrierea obiectivelor proiectului declarat câștigător în competiția „Idei în Țara lui Andrei”.

Beneficiarii direcți ai proiectului sunt:
* 3 grupuri de elevi și cadrele didactice din liceele partenere;
* generațiile următoare care vor beneficia de stațiile de lucru și de datele obținute din rețeaua de senzori, dar și de Centrul de practică;
* elevii oricărui alt liceu, care doresc să facă practică la Centru;
* elevii și cadrele didactice care pot organiza aici „Școala altfel” sau ore de științe naturale.
Beneficiarii indirecți ai proiectului sunt:
*vizitatorii Centrului de practică și punctului de vizitare, care se vor familiariza cu metodele tehnice de monitorizare a mediului;

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.