Instituția Prefectului folosește facebook-ul pentru a promova zonele de interes turistic din județul Buzău. Primul obiectiv prezentat de Instituția Prefectului, în cadrul proiectului virtual menit a atrage turiști în județul nostru, este Cascada Pruncea de pe pârâul Cașoca.
Cascada Pruncea – Caşoca, cea mai frumoasă cascadă din judeţul Buzău, este situată în Masivul Podul Calului, la aproximativ 10 km de Barajul Siriu.
Impresionanta cădere de apă surprinde prin peisajul în care este localizată, liniştea, frumuseţea sa de neegalat şi natura din aceste locuri, care parcă nu a fost niciodată atinsă.
Cascada se prezintă ca o cădere de apă ce măsoară 17 metri, situată pe Râul Caşoca. Întreg bazinul pârâului Caşoca cuprinde o suprafaţă de 5990 ha, din care trei sferturi se găsesc pe stânga firului apei şi numai o pătrime pe dreapta. Întregul bazin este împădurit, cu fag, brad şi molid.
Firul principal al pârâului are o lungime de 16 km. Caşoca are însă nenumărate pârâiaşe şi izvoare cu apă suficientă în tot timpul anului. De pildă: Trestia, Pruncea, Titilăul, Caşoca Mică, Balabanul. Lungimea lor adunată la aceea a firului principal ne dă o lungime de peste 35 de km.
Lăţimea Caşocăi, când apele sunt normale, nu depăşeşte 6 metri. Adâncimea, tot în cazul unor ape normale, este de cel mult 50 cm, făcând excepţie vâltorile unde apa este mult mai adâncă.
Încă din 1911 exista o cale ferată de exploatare pe ruta Nehoiu-Caşoca-Izvorul lui Ion (22.5 km), care însă, în urma inundaţiilor din anii ’70, a fost desfiinţată.
În partea stângă a cascadei există o deschizătură, folosită, conform legendei, ca ascunzătoare de haiducul Gheorghilaş, fost pandur în oastea lui Tudor Vladimirescu. Oamenii de la Gura Teghii îl sărbătoresc an de an pe haiducul Gheorghilaş, pe 1 iunie.
Deşi este aflată într-o zonă izolată, unde se ajunge cu greu, cascada este locul ideal pentru o evadare din cotidian şi din aglomeraţia urbană. Pentru a ajunge la Cascada Pruncea se poate accesa DN 10, dinspre Buzău spre Braşov, trecând de oraşul Nehoiu.
Se urmează cursul Râului Caşoca, până înainte de a ajunge la Barajul Siriu . După aproximativ 2 km, turiştii pot parcurge drumul şi pe jos, coborârea spre cascadă făcându-se înainte de podul din această zonă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.