Peste o mie de profesori au protestat, joi, în fața Prefecturii Buzău la una dintre cele mai mari acțiuni de protest din ultimii ani desfășurate la Buzău. Profesorii au adus pancarte, vuvuzele, fluiere, au scandat lozinci și s-au făcut auziți ca în vremurile de altă dată.

„Oferta Guvernului este rușinoasă, de neacceptat, colegii mei au aflat iar imaginile cred că vorbesc de la sine. Protestul va continua și, cel mai probabil, vor intra în grevă și cei care nu au făcut-o pe acum. Sunt mulți oameni, nu au loc toți aici și sunt și pe cealaltă parte a bulevardului”, a spus liderul SÎP Buzău Ion Dobre.

Prefectului județului Buzău Daniel Țiclea a ieșit în fața instituției și a invitat o delegație la discuții considerând că solicitările profesorilor sunt îndreptățite

„Sunt de acord cu solicitările oamenilor înțeleg că au familii, au copii de crescut, de aceea am curaj să ies la dialog cu dânșii și am curaj să-i privesc în ochi. În limitele competențelor unui prefect, întotdeauna au avut parte de dialog din partea noastră și cât timp tot ce se întâmplă aici este în limitele democrației nu am nicio problemă cu forma. Mi-aș dori totuși ca la un moment dat și părinții, și elevii care așteaptă vești de acasă să aibă parte de vești bune. În primul rând, îmi doresc să fie multă deschidere la dialog, să fie ascultați oamenii și în general să nu se piardă contactul cu oamenii”, a spus prefectul Daniel Țiclea înainte de a-i invita pe protestatari la discuții.

După discuțiile purtate la Prefectură cu reprezentantul Guvernului în teritoriu protestatarii, deși nu aveau  autorizație în acest sens, au luat decizia de a se deplasa pe Calea Eroilor unde autoritățile marcau Ziua Eroilor pentru ca nemulțumirile să fie auzite de președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu care era prezent la eveniment.

Protestatarii au ajuns pe Calea Eroilor cu doar câteva  înainte de a începe manifestările dedicate eroilor iar liderul PSD Marcel Ciolacu a mers direct spre aceștia pentru a discuta cu ei și a le propune să se întâlnească după eveniment pentru discuții la sediul Prefecturii. La vederea lui Ciolacu profesorii, care au venit în liniște pe Calea Eroilor, au început să cânte imnul României  ale cărui versuri le-au încurcat serios nereușind să îl ducă la bun sfârșit. Ulterior, Ciolacu le-a propus protestatarilor să se întâlnească la discuții la Prefectura Buzău iar aceștia au transmis că vor alcătui o delegație.

Pe durata serviciului religios protestatarii au reușit să nu își facă simțită prezența pentru ca apoi, pe perioada discursurilor autorităților, a depunerilor de coroane și a defilării militarilor aceștia să devină tot mai vocali.

Fluierăturile,  suflatul în vuvuzele scandări precum „Demnitate!” sau „Demisia!” au putut fi auzite pe toată durata manifestărilor și nu s-au încheiat decât după plecarea lui Marcel Ciolacu de pe Calea Eroilor.

La finalul manifestărilor o delegație a profesorilor formată din 8 oameni a mers la Prefectură unde s-a întâlnit cu președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, cu ministrul Culturii, Lucian Romașcanu cu conducerea Prefecturii și cu deputații Romeo Lungu și Laurențiu Țepeluș.

După discuțiile care au durat mai bine de o oră liderul PSD Marcel Ciolacu a refuzat să iasă la declarații ai a postat pe Facebook un mesaj prin care a anunțat că s-a întâlnit cu cei care l-au huiduit.

„M-am întâlnit și la Buzău cu reprezentanții profesorilor. Și o voi face oriunde, oricând până când această problemă se va rezolva. Dincolo de salariile mici din educație, cred că este vorba și de respect. Respect care de 30 de ani a lipsit în relația statului cu cei care ne educă copiii. Viitorul Guvern trebuie să redea demnitatea și respectul cuvenit dascălilor! Și suntem pregătiți să luăm toate măsurile necesare! Întotdeauna voi sta în mijlocul oamenilor să le ascult problemele!”, a scris Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook.

De cealaltă parte, liderul SÎP Buzău, Ion Dobre a spus că viitorul premier nu a venit cu nimic nou pentru dezamorsarea situației și ca urmare protestul profesorilor va continua.

„Domnul Marcel Ciolacu a avut amabilitatea să se întâlnească cu o delegație a Sindicatului Învățământului Preuniversitar prilej cu care am reluat discuțiile vizavi de solicitările celor din învățământ. Dumnealui a spus că din cunoștințele pe care le are posibilitățile Guvernului sunt cele oferite ieri la întâlnirea cu federațiile sindicale și cu miniștrii delegați pentru negociere. Nimic în plus, doar angajamentul domnului Ciolacu, deci angajamentul nu promisiunea, că odată cu Legea salarizării unitare Învățământul își va regăsi o poziție onorabilă în această grilă. Sigur că nu este nimic nou, nu am ce să comunic în plus colegilor mei care știu ce s-a obținut ieri și se simt jigniți pe bună dreptate. Deci vom continua protestul, de mâine reluam pichetările și vedem ce vom face săptămâna viitoare. Ne cerem scuze și elevilor și părinților dar altă variantă nu avem. O doamnă profesoară de matematică de la Buzău, cu rezultate notabile, care a fost prezentă la discuții i-a spus domnului președinte al Camerei Deputaților că se simte umilită”, a spus liderul SÎP Buzău Ion Dobre.

De asemenea, Dobre a declarat că atât el cât și colegii din conducerea sindicatului care au organizat protestul de joi vor suporta consecințele legii pentru faptul că au mers și au protestat într-o zonă neautorizată.

„Dacă oamenii și-au manifestat intenția de a merge pe Calea Eroilor să protesteze în fața autorităților care reprezintă țara la cel mai înalt nivel, eu,  ca lider de sindicat nu puteam decât să respect doleanțele lor. Legea este lege și ne asumăm ceea ce am făcut. Ca lider de sindicat și eu și echipa mea vom suporta consecințele legii”, a spus liderul SÎP Buzău Ion Dobre.

 

1 COMENTARIU

  1. […] echipa mea vom suporta consecințele legii”, a spus liderul SÎP Buzău Ion Dobre.  The post Protest al profesorilor ca în vremurile bune în fața Prefecturii. Liderii de sindicat nu i-au mai… first appeared on Observatorul Buzoian. Citeste mai […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.