Protest spontan , miercuri dimineață, la punctul de lucru din Berca al societății Confind. Cei aproape 200 de angajați au refuzat miercuri dimineață să mai intre la lucru din pricina nerespectării prevederilor contractului colectiv de muncă. Oamenii care lucrează la societatea ce se ocupă de mentenanță instalațiilor petroliere ale OMV Petrom acuză conducerea societății că nu a respectat contractul semnat în toamna anului 2011 atunci când au fost preluați de la compania OMV Petrom. Ceea ce îi nemulțumește pe angajați este faptul că de la jumătatea anului trecut nu au mai beneficiat de primele trimestriale și măririle salariale promise chiar dacă, după cum declară, și-au făcut treaba.
Cu toate acestea oamenii se tem să vorbească iar pentru a evita anumite represalii din partea conducerii companiei au decis să-și oprească activitatea dar au refuzat să discute problema cu reprezentanții mass-media. Nici liderul de sindicat care îi reprezintă pare a nu avea habar de ceea ce ar trebui să facă într-o asemenea situație. Emilian Stoica omul indicat de muncitorii de la Confind ca fiind cel care ar trebui să le apere interesele declară că nu știe cine este inițiatorul mișcării chiar dacă recunoaște că de aproape un an nu se respectă clauzele contractuale.
„Am idee că nu s-au respectat anumite drepturi din contract dar nu am idee ce se întâmplă aici. O perioadă s-au respectat drepturile însă de la jumătatea anului trecut au început să apară sincope. De atunci s-au făcut tot felul de discuții la nivel de federație pentru că relația la nivel primordial este purtată de federație. Nu li s-au dat bonusuri pe ultimele două trimestre ale anului trecut, nu s-au dat premiere și alte drepturi prevăzute în contract. Eu nu o sa intru înăuntru la acest proprietar și nu o să discut cu ei în asemenea condiții. Faptul că au declanșat acest conflict spontan mie mi s-a adus la cunoștință în această dimineață ”, a declarant liderul de sindicat, Emilian Stoica.
De cealaltă parte angajații Confind care au oprit lucrul se tem să deschidă gura pentru a-și striga nemulțumirea și își pun toate bazele în liderul de sindicat care pare-se că și-a luat însă mâna după ei.
Emilian Stoica admite faptul că asupra angajaților se pot face anumite presiuni însă spune că acest lucru nu mai reprezintă o surpriză în România zilelor noastre. Cu toate aceste, din calitatea pe care o are de lider de sindicat spune că nu știe cum ar putea fi rezolvată problema celor 200 de salariați și crede că un prim pas ar fi ca muncitorii și conducerea societății să se așeze la masa dialogului însă spune că inițiative acestei întâlniri nu are cum să vină din partea sa ci din cea a nemulțumiților el fiind angajat al OMV Petrom.
Societatea Confind are sediul la Câmpina și a preluat punctul de lucru din Berca în toamna anului 2011. Situația reclamată de angajații de la Berca se regăsește și in cazul celorlalți angajații proteste spontane având loc astăzi și în județele Brăila și Galați.
Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.