Protest spontan al cadrelor didactice din Grădinița cu Program Prelungit numărul 4 din municipiul Buzău. Dascălii unității de învățământ nu au mai intrat la ore în semn de nemulțumire față de decizia de menținere pe post a noului manager al instituției, Victorița Spâneci.
Noul manager al instituției, social-democrata Victorița Spâneci, a fost numită la conducerea instituției în urmă cu două luni și încă de la preluarea mandatului a fost contestată de celelalte colege. Majoritatea educatoarelor de la Grădinița cu Program Prelungit numărul 4 contestă calitățile de manager ale Victoriței Spâneci și nu neapărat faptul că a fost numită politic la conducerea unității de învățământ. Protestului declanșat astăzi de cadrele didactice ale G.P.P. nr 4 li s-au alăturat și beneficiarii serviciilor instituției de învățământ. Părinții au înțeles situația reclamată de cadrele didactice și după ce au discutat ieri cu dascălii ,astăzi nu și-au mai adus copiii la ore.
În încercarea de a pune capăt conflictului care mocnește de două luni și care astăzi a răbufnit la G.P.P nr 4, Inspectoratul Școlar Județean a trimis la fața locului o comisie condusă de inspectorul Ionel Meiroșu. Reprezentanții ISJ Buzău au ascultat ambele părți implicate și urmează ca în cursul zilei de astăzi să ia o decizie astfel încât de zilele următoare preșcolarii să își poată relua activitatea.
„Urmare a unui memoriu depus de cadrele didactice și a conflictului iscat în această dimineață am venit și am ascultat ambele părți aflate în dispută. Vom informa Inspectoratul Școlar, am discutat și cu reprezentantul sindicatului și cel mai probabil vom lua o soluție care să stingă acest conflict și copii să își poată relua activitatea”, declarat la finalul discuțiilor Ionel Meiroșu.
Persoana contestată de majoritatea dascălilor, Victorița Spâneci ,a declarat că nu a putut face nimic bun până acum la conducerea unității de învățământ pentru că nu a avut o echipă cu care să poată lucra.
„Un bun manager trebuie să aibă o echipă cu care să lucreze și să ia decizii împreună. De la începutul acestui an colegele mele au fost împotriva mea pentru că am fost numită politic. Este adevărat că am fost consilier local din partea PSD dar pe mine mă recomandă activitatea de peste 30 de ani la catedră dar și o activitate de management. Colegele mele nu mă vor pentru că în unitate majoritatea au desfășurat activități școlare și extrașcolare cu derularea unor bani și încasarea unor comisioane. Îmi pare rău de situația aceasta deoarece copii trebuie să vină în unitatea noastră. Imi doresc să continui activitatea și să desfășor învățământ de calitate ceea ce înseamnă satisfacerea clientului, care este copilul. Dacă am ajuns să băgăm în mâna buzunarului părintelui este foarte grav pentru o instituție de învățământ” a precizat citind dintr-o foaie Victorița Spâneci.
De cealaltă parte, educatoarele acuzate de directoarea instituției de însușirea unor comisioane au explicat că activitățile extracuriculare de care se leagă directoarea Victorița Spâneci sunt desfășurate în grădiniță cu acordul ministerului de resort la care participă toate educatoarele din țară sub supravegherea ministerului . În cadrul acestor programe se plătesc anumite participări la concursuri iar comisionul reprezintă 2 lei pe care trebuie să îi cheltuie pe consumabile, iar în aceste activități a fost implicată până în acest an chiar și Victorița Spâneci.
„Nu avem nimic de reproşat omului politic Victorița Spâneci, nu ne interesează numirea politică a dumneaei și ne este indiferent ce partid reprezintă. Singura lucru pe care îl contestăm sunt calitățile manageriale ale doamnei Spâneci care este pentru a treia oara director și aceleași probleme le-a întâmpinat de fiecare dată. A plecat demisă de inspector chiar și pe vremea lui Ceaușescu”, au precizat cadrele didactice din Grădinița cu Program Prelungit nr 4.
De aceeași părere este și liderul Sindicatului Învățământului Preuniversitar, Ion Dobre. Acesta spune că ar putea atribui conflictului valențe politice însă nu este singura dată când un director este numit politic și cu toate acestea asemenea conflicte nu au mai avut loc şi în alte părţi.
„Pot considera că ar fi vorba de un conflict politic având în vedere că directorul este pus politic și aproape toate cadrele didactice contestă acest manager de unitate. Dar aproape fără excepție directorii sunt numiți politic numai că ei trebuie să întrunească și anumite calități pe care în opinia majorității cadrelor didactice directorul din această unitate nu le îndeplinește”, a declarat liderul SÎP Buzău, Ion Dobre.
În final, liderul Sindicatului Învățământului Preuniversitar a menționat că tot ceea ce sindicatul poate face în acest caz este să se asigure că forma de protest începută de dascălii de la GPP nr 4 va fi legalizată.
Directorul numit la conducerea G.P.P. nr 4 , Victorița Spâneci a fost consilier municipal în mandatul 2004-2008 din partea PSD Buzău. Ca și consilier municipal Victorița Spâneci nu s-a făcut remarcată decât prin conducerea a trei ședințe de Consiliu Municipal la începutul acestui an, întâlniri care au stârnit mai degrabă râsul aleșilor municipali din pricina faptului că de cele mai multe ori social-democrata uita să își invite la vot colegii din miniparlamentul local.
Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.