Bugetul județului Buzău a fost adoptat astăzi de consilierii județeni în forma propusă de președintele Consiliului Județean, Victor Mocanu. Consilierii judeteni ai Partidului Național Liberal au depus în comisiile de buget două amendamente pe care președintele Consiliului Județean nu și le-a însușit și nici nu le-a supus votului consilierilor. Pentru că nu au fost de acord cu împărțirea banilor către comunele și orașele județului dar nici cu faptul că, pentru prima dată, drumurile comunale nu au primit nici un ban, sumele fiind destinate doar întreținerii drumurilor județene, consilierii liberali nu au votat proiectul de buget. Cu toate acestea, proiectul a fost adoptat cu ajutorul consilierilor democrat-liberali și a majorității consilierilor PSD, singurul social-democrat care s-a abținut fiind vicepreședintele Petre Emanoil Neagu.
La ședința de astăzi au participat și parlamentarii liberali care, conform declarațiilor, au venit să susțină, prin prezența lor,  amendamentele propuse de consilierii liberali.
La finalul ședinței, vicepreședintele PNL Buzău, Cristi Bîgiu, s-a declarat total nemulțumit de adoptarea bugetului în forma propusă de președintele Consiliului Județean, Victor Mocanu.
„La Buzău, văd că funcționează o nouă alianță între PSD și PDL și s-a uitat complet de protocolul semnat de la nivel național și de evenimentele care sunt la aceasta oră în țară. Pentru prima dată, nici o comunitate locală din Buzău nu are alocați bani pentru drumurile comunale. Am avut un amendament și am cerut ca 40% din fondurile destinate drumurilor să fie alocați către toate cele 85 de localități care au drumuri comunale. Bugetul acestui an a fost mai mic cu 20% iar o împărțire echitabilă ar fi însemnat un buget diminuat cu 20% pentru toate localitățile județului. În schimb, la Buzău, primăriile conduse de primari PSD au primit cu 10 % mai puțini bani, primarii PDL au luat cu 16% mai mulți bani decât anul trecut iar primarii PNL au primit cu 38% mai puțini bani decât în anul 2011. Nu înțeleg de ce toți primarii USL au luat mai puțini bani decât anul trecut iar primarii PDL au luat bani mai mulți în ciuda faptului că din fonduri guvernamentale primarii PDL au luat 650 de miliarde, cei ai  PSD 215 miliarde și cei ai PNL 160 de miliarde.  Dacă ar fi fost președintele tuturor buzoienilor așa cum pretinde, domnul Mocanu cred că ar fi făcut această împărțire echitabilă”, a declarat vicepreședintele PNL, Cristi Bîgiu. 
În plus, vicepreședintele PNL Buzău consideră că prin votul dat astăzi de consilierii PSD se încalcă protocolul semnat la nivel național însă consideră că dialogul dintre PNL și PSD la nivelul județului Buzău este întrerupt doar din pricina unor interese personale ale actualului președinte al Consiliului Județean.
„Dialogul cu domnul Mocanu este întrerupt din cauza unor interese personale. Este nemulțumirea dânsului că nu a fost desemnat candidat al USL la funcția de președinte al Consiliului Județean. Să nu uităm că la fiecare alegeri a trecut dintr-un partid în altul astfel încât să poată candida la funcția dorită iar la începutul acestui an a declarat că dacă nu va fi candidatul USL va candida din altă parte. Ceea ce pot să înțeleg este că prin adoptarea acestui buget își pregătește o altă orientare politică”, a declarat senatorul liberal Cristi Bîgiu.
Și președintele PNL, George Scutaru a ținut să precizeze că bugetul propus de Victor Mocanu este un prim pas spre plecarea din USL a social democratului.
„E evident că domnul Mocanu a făcut primul pas spre părăsirea USL, la modul la care a construit bugetul. Noi am venit astăzi aici pentru a susține prin prezența noastră cele două amendamente și în primul rând pentru a susține moral amendamentul referitor la alocarea a 40% din banii destinați drumurilor județene către comunitățile buzoiene. Sper să vă poată explica, domnul președinte Mocanu de ce toți banii anul ăsta se duc către drumurile județene și mai sper să nu fie adevărate zvonurile conform cărora toți acești bani vor fi alocați pentru drumurile din colegiul fiului său și poate la sfârșitul mandatului, domnul Mocanu va spune și cine este în spatele firmelor care au executat lucrări la drumurile județene”, a precizat președintele PNL Buzău, George Scutaru.
Pe de altă parte, liderul liberal buzoian s-a declarat ferm convins că acesta este ultimul an în care Victor Mocanu este președintele Consiliului Județean și bugetul adoptat astăzi este ultimul propus de acesta.
„Sunt convins că acesta este ultimul an în care Mocanu mai este președinte al Consiliului Județean în ciuda represaliilor pe care le face la adresa PNL pentru că ieri, într-o discuție, mi-a spus că modul în care a fost realizat bugetul este un mod de a îndepărta „nedreptatea care i s-a făcut”. Probabil că domnul Mocanu consideră o nedreptate personală faptul că nu a mai fost desemnat candidat dar îi aduc aminte că toți suntem pasageri în funcții și de prea multe ori Victor Mocanu a confundat interesele județului Buzău cu ale propriei sale familii”, a încheiat președintele PNL Buzău, George Scutaru.

În replică, președintele Consiliului Județean Buzău, a explicat că banii de la buget au fost împărțiți proporțional cu numărul de aleși locali: „S-a făcut o repartizare corectă și echilibrată care să mulțumească pe cei care au bunul simț și care cred că trăim într-o colectivitate de care trebuie să avem grijă. Primarii PSD care dețin 48% din numărul populației cu drept de vot au primit 48% din sumele alocate, pentru primăriile PNL care dețin o pondere de 30% din populația votantă sumele alocate sunt de 38% iar la primarii PDL ce dețin un total de 25% din populația cu drept de vot sumele alocate au fost de 26 % din valoarea totală”, a declarat președintele Consiliului Județean, Victor Mocanu.
Pe de altă parte, Mocanu a precizat că nu a putut să nu observe atitudinea ostilă a celor doi vicepreședinți ai Consiliului Județean și nu exclude ca în viitor cei doi să fie înlocuiți dacă vor avea același comportament față de propunerile sale.
„Eu îmi mențin părerea că liberalii vor reveni în matcă după ce vor realiza ce gafă au făcut. Dacă se mențin pe aceeași poziție este clar că eu nu pot lucra cu doi vicepreședinți ostili pentru că am observat că și cel al PSD ba vota, ba nu vota”, a precizat președintele Consiliului Județean Buzău, Victor Mocanu.

Rămâne de văzut în perioada ce urmeză dacă apropierea președintelui Victor Mocanu și a consilierilor PSD de pe lângă acesta  de Partidul Democrat Liberal a fost întâmplătoare sau dacă ceea ce s-a întâmplat astăzi în Consiliul Județean este un prim pas spre trecerea social democratului  alături de fostul său șef de partid, senatorul Ion Vasile, cu care Mocanu ar fi avut deja o întâlnire în week-end-ul recent încheiat.

Ciprian STERIAN

 

[audio:http://www.observatorulbuzoian.ro/wp-content/uploads/2012/01/Cristi-BIGIU.mp3|titles=Cristi BIGIU] [audio:http://www.observatorulbuzoian.ro/wp-content/uploads/2012/01/George-SCUTARU.mp3|titles=George SCUTARU] [audio:http://www.observatorulbuzoian.ro/wp-content/uploads/2012/01/Victor-MOCANU.mp3|titles=Victor MOCANU]

1 COMENTARIU

  1. este evidenta o noua majoritate in consiliul judetean PD-L – UNPR. Domnul mocanu se considera ca de obicei stapanul inelelor si este jenanta prestatia consilierilor PSD care au votat ca primarii lor sa ia bani mai putini. cat priveste drumurile , drum liber firmelor de casa ale domnului mocanu in timp ce multe alte firme care nu au acces la licitatiile consiliului judetean vor da faliment. asadar e super , finu si nasu au grija de locuitorii judetului

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.