Ciprian Campineanul

Plecarea la ceruri a Arhiepiscopului Buzăului și Vrancei, Epifanie Norocel, a dat naștere la numeroase speculații în ceea ce privește numele succesorului acestuia la conducerea eparhiei Buzăului și Vrancei. Cu toate acestea, un urmaș al lui Epifanie nu va fi desemnat mai devreme de 40 zile, cât este perioada de doliu în care, cel puţin oficial,  nu se vor lua în discuții aceste treburi. După aceea vor începe consultările, propunerile și chiar votul final în cadrul Sfântului Sinod cu majoritate de voturi. Conform statutului Bisericii Ortodoxe Române, noul arhiepiscop trebuie să nu fi e mai tânăr de 35 de ani, să fie doctor sau licențiat în teologie și să facă parte din rândul episcopilor sau al arhimandriților dar care să fi stat mai mult de 7 ani în ultima eparhie pe care a păstorit-o.
Primele propuneri vor fi făcute de Adunarea Eparhială a Buzăului şi Vrancei care se va întruni după cele 40 de zile de doliu și va stabili doi candidaţi. Numele lor vor fi transmise Sinodului metropolitan care îşi va da sau nu acordul sau va formula o propunere proprie. Ultimele propuneri pot fi făcute de Sfântul Sinod cel care are dreptul să aleagă, prin vot, cine va fi noul Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei.

sf_sinod
ei vor hotără viitorul Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei

La Buzău, speculațiile pe tema alegerii noului arhiepiscop sunt în toi. În primă fază s-a vorbit despre desemnarea Preasfințitului Versanufie Prahoveanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor drept urmaș al lui Epifanie Norocel la conducerea eparhiei Buzăului, mai ales că el a fost și cel care a ajuns primul la Buzău după decesul fostului înalt prelat și s-a ocupat îndeaproape de organizarea funeraliilor acestuia.
Acum, la câteva zile distanță, cele mai mari șanse pare să le aibă PS Ciprian Câmpineanul, episcop-vicar patriarhal, absolvent ca șef de promoție în 1997 al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Episcop Kesarie” din Buzau și doctor în teologie.
PS Ciprian Câmpineanul este absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian” din Bucuresti, pe care a urmat-o între anii 1988 – 1992 timp în care a urmat și cursurile Secției de Muzică Bizantină din cadrul Academiei de Muzică din București.
În anul 1992 a intrat ca frate la Mănăstirea Crasna și tot în același an a început cursurile de doctorat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Tesalonic – Grecia, pe care le-a încheiat în anul 1997, când a devenit doctor în Teologie.
În perioada 1994 – 1998 a slujit ca diacon la „Noul Chalcedon” din cadrul Mitropoliei de Edessa, Pella și Almopia – Grecia, iar între anii 1998 – 1999 a făcut studii doctorale, specialitatea Bizantinologie, la Institutul Ecumenic din Bari – Italia.
PS Ciprian Câmpineanul exercită funcția de episcop vicar patriarhal de mai bine de 10 ani și nu a fost prezent săptămâna trecută la funeraliile Arhiepiscopului Buzăului și Vrancei, Epifanie Norocel.

Ciprian STERIAN

14 COMENTARII

 1. Multi ierarhi compatibili sunt in BOR . Ar trebui luat in calcul si IPS Ioan de la harghita.. Este un om deosebit destoinic , drept si un om al echilibrului. Conduce episcopia covasnei si harghitei de mai bine de 18 ani . Cred ca ar fi timpul sa mai normalizele si o alta eparhie .

 2. Nu are cum sa ajunga IPS Casian de la Galati, deoare, conform Statutelor Bisericii Ortodoxe Romane, nu se poate merge „in lateral”, de la arhiepiscopie la arhiepiscopie, cu numai in sus, de la episcopie la arhiepiscopie.

  M-ar bucura sa ajunga IPS Ioan de Covasna, dar cred ca, din moment ce nici macar nu a candidat la Alba Iulia, mai degraba asteapa vacantarea tronului mitropolitan de la Timisoara.

 3. Se vorbește ca merge varsanufie si îl ia pe varul acestuia Nectarie de la Radu voda vicar, pentru ca de unul singur nu poate conduce si se alege praful de acea eparhie! Dacă varsanufie nu a fost in stare sa conducă o mănăstire mică cum e Radu voda si nu a putut sa o pună la punct, dar mai ales o eparhie mare! Varsanufie e bun ca vicar dar altceva nu cred! Nu a fost in stare sa trăiască in buna comunicare cu cslugarii de acolo dar cu atâta popime!!! Iar Ciprian e un om al dracu, numai ca dacă Patriarhului îl pune Ciprian i se va opune in tot timpul! Îl barfea pe când era vicar Patriarhal! Dar când v a fi Arhiepiscop! Ii închidea el telefonul in fata lui Teoctist dar lu Daniel :)) trăim si vedem cine v a fi! Trăim si vedem!!!

 4. nu suntem noi in masura sa ne dam cu parerea, Dumnezeu o sa aleaga pe cine vrea, acolo ar trebui un om drept si cinstit si persoana PS Varsanufie este cea mai in masura, da asta Dumnezeu o sa hotarasca

 5. Singurul lucru la care PS Ciprian se va opune tot timpul va fi coruptia. In rest PS Sa este cu multe clase peste numele vehiculate mai sus. IPS Ioan este intr-adevar un ierarh inimos care a facut multe in Har-Cov dar nu e pe masura PS Ciprian. Cat despre Varsanufie, intrebati-l pe Talpes cum a ajuns episcop …

 6. fiecare cu parerea lui….
  batalia se da intre Ps.Ciprian si Ps.Ambrozie al Giurgiului…
  deci in final cred ca v-a fi ….PS.Ciprian.
  Doamne ajuta sa revena lucrurile la normal.sa se bucurie atat calugarii cat si preotii de buna starea eparhiei.
  gata cu birurile si cu (opritu bugetul)pe anumite parohi.toata lumea trebuie sa traisca si sa-l slaveasca pe Hristos Domnul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.