Cosmin FLOREA

După un an devastator pentru producătorii agricoli când producțiile înregistrate la majoritatea culturilor au avut crunt de suferit de pe urma secetei, 2013 debutează, se pare, cu speranțe mari pentru proprietarii de terenuri.
Toţi agricultorii care în toamnă s-au încumetat să are pământul uscat şi să planteze grâu pot spera în producţii bune. Rezerva de apă din sol este în proporții mulțumitoare iar zăpada, atât cât a picat, a reușit să învelească culturile cu un strat protector exact așa cum ar trebui să se întâmple iarna.
„S-a plecat cu dreptul în anul agricol 2012-2013. Toamna care a fost și stratul de zăpadă au reușit să producă o umiditate bună spre foarte bună astfel încât solul se prezintă acum în limite normale iar asta ne dă speranța să putem vorbi de niște producții bune spre foarte bune. Diferențele de temperatură dintre zi și noapte nu afectează culturile înființate pentru că stratul protector de zăpadă este suficient ca stabilitatea culturilor să nu aibă de suferit”, a declarat Cosmin Florea, directorul Direcției Agricole Buzău.
Chiar dacă toate semnele indică că 2013 va fi un an bun din punct de vedere agricol, proprietarii de terenuri nu se încumetă să spună că au succesul garantat. Totul stă la mâna cerului iar ca toate aceste previziuni să se îndeplinească este nevoie ca-n primăvara precipitațiile să fie suficiente. Altfel, și 2013 poate fi un an irosit din punct de vedere agricol iar pentru agricultori pierderile înregistrate doi ani la rând ar putea fi calea sigură spre faliment.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.