Victor MOCANU

Senatorul de Buzău, Victor Mocanu, luat în corzi de social democrații mai tineri. Deputatul PSD Sebastian Ghiță a declarat joi că ar fi bine pentru partid ca pesediștii cu probleme să fie suspendați din partid, printre cei enumerați de acesta fiind și buzoianul Victor Mocanu, fost președinte al Consiliului Județean Buzău, trimis în judecată pentru fapte de corupție.
„Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu, Bunea Stancu, Adrian Duicu, Mocanu, Tudor Pendiuc, Viorel Hrebenciuc, dar şi alţii sunt exemple vii ale percepţiei că PSD ar fi un partid corupt. Toţi trebuie să se suspende din PSD sau să fie suspendaţi. Sfidarea legii şi a DNA nu îi ajută nici pe ei şi nici partidul. Mircea Cosma şi Constantin Nicolescu, chiar dacă au 70 de ani, au înţeles şi s-au retras. Ar trebui şi ceilalţi să aştepte în afara partidului până când justiţia se pronunţă”, declară Sebastian Ghiţă.
De asemenea, deputatul Ghiță a declarat că ar fi oportun ca Ion Iliescu să se dea deoparte pentru ca imaginea partidului să nu mai fie asociată cu fostul președinte.
„Într-un fel, tinerii au dreptate: cât timp Ion Iliescu se aşează la fiecare şedinţă lângă preşedintele PSD avem o problemă. Nu una personală, una de percepţie. Că noi, cei tineri din PSD, suntem la fel ca Ion Iliescu şi generaţia sa. Ion Iliescu are venerabila vârstă de 84 de ani. Victor Ponta are 42 de ani. Cred că e momentul ca Ion Iliescu să se retragă. Nu mai poate fi un simbol al PSD”, afirmă Ghiţă, apreciind că e necesară reformarea PSD şi că toate partidele „trebuie să arate că au un răspuns la acuzaţiile de comunism, corupţie şi ineficienţă”, a spus deputatul .
Ghiță și-a exprimat speranţa ca multe dintre propunerile sale să devină realitate la Congresul PSD.

Senatorul PSD Victor Mocanu a fost trimis în judecată de DNA, vineri, fiind acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, după ce ar fi încheiat ilegal 8 contracte de furnizare echipamente medicale la Maternitatea Buzău, care, la doi și ani și jumătate de la inaugurare, este tot nefuncţională.
Faptele pentru care este trimis în judecată Mocanu ar fi fost comise în perioada în care acesta era preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, susţin anchetatorii.

Potrivit rechizitoriului Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), între 6 aprilie şi 14 mai 2012, în urma unei înţelegeri pe care Mocanu a avut-o cu Mihail Bădic, administrator al unei firme, în scopul inaugurării aparente a noului sediu al Maternităţii – Secţie Exterioară a Spitalului Judeţului Buzău, a încheiat, în mod ilegal, un număr de opt contracte de furnizare de echipamente medicale. Dintre acestea, şapte contracte erau de achiziţie directă, iar unul era de închiriere.

Mai mult, spun procurorii anticorupţie, Mocanu a aprobat efectuarea plăţilor în condiţiile în care echipamentele medicale, pe lângă faptul că fuseseră supraevaluate, nici nu fuseseră livrate, iar „contractul de închiriere era lipsit de utilitate, cheltuielile angajate fiind în mod vădit ineficiente din punct de vedere economic”.
Aceste achiziţii au fost făcute, susţine DNA, cu ajutorul fostului director executiv al Direcţiei pentru Administrarea Patrimoniului şi Investiţii, Constantin Lungu. Acesta a fost cel care a întocmit, în fals, mai multe documente, respectiv al Eugeniei Husea, inculpată şi ea în dosar. Husea, în calitate de reprezentant comercial al respectivei firme de echipamente medicale, a participat la simularea pretinselor proceduri ce au stat la baza achiziţiilor publice directe a echipamentelor, prin obţinerea unor oferte de preţuri supraevaluate şi transmiterea acestora către Consiliul Judeţean Buzău.

„Încheierea contractelor de furnizare (prin închiriere sau cumpărare), din care rezultă obligaţii de plată pe seama fondurilor publice cu încălcarea dispoziţiilor legale, a creat premisa efectuării de plăţi în cuantum total de 2.201.127 lei (503.563, 72 euro), fără TVA, din bugetul judeţului Buzău, în favoarea SC Medical Finance Projects SRL Bucureşti, reprezentând facturile emise de aceasta societate în baza contractelor încheiate”, arată DNA.

Paguba cauzată efectiv până la data întocmirii rechizitoriului a fost în cuantum de peste 565.000 de lei şi reprezintă valoarea plăţilor efectuate în baza contractelor cumpărare directă, fără ca bunurile să fie livrate, mai susţin anchetatorii.

Procurorii au pus sechestru asigurător asupra unor bunuri imobile aparţinând inculpaţilor, pentru recuperarea prejudiciului.

Pe lângă Victor Mocanu, a fost trimis în judecată şi Constantin Lungu, acuzat de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul în formă calificată şi în formă continuată, precum şi de fals intelectual în legătură cu infracţiunile de corupţie în formă continuată.

De asemenea, au fost deferiţi justiţiei şi administratorul şi reprezentantul firmei de echipamente medicale, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul în formă calificată şi în formă continuată.

Maternitatea Buzău, investiţie de 16 milioane de euro, a fost inaugurată în 1 iunie 2012, în plină campanie electorală pentru alegerile locale. Panglica inaugurală a fost tăiată de preşedintele de atunci al Consiliului Judeţean Buzău Victor Mocanu, care candida pentru un nou mandat, iar la eveniment au participat, alături de Mocanu, primarul Buzăului, Constantin Boşcodeală, directorul de atunci al Spitalului judeţean Buzău, Dorel Nicolescu, precum şi alţi medici şi asistenţi. La momentul inaugurării, Mocanu prezenta maternitatea ca fiind cea mai modernă unitate de profil din România construită după Revoluţie şi spunea că aceasta ar putea deveni o maternitate regională, la care să apeleze femei din Buzău şi împrejurimi.

Deşi panglica inaugurală a fost tăiată cu mare fast, maternitatea nu era funcţională, ultimele două etaje ale clădirii nu erau finalizate, iar mare parte a aparaturii medicale şi mobilierul erau închiriate, pentru ca după inaugurare acestea să dispară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.