Legea care permite eutanasierea câinilor fără stăpân adoptată în această săptămână în Parlament se potrivește planurilor pe care municipalitatea și le-a făcut deja în acest sens. Singurul lucru care mai trebuie făcut este ca și populația orașului Buzău să spună dacă este de acord cu planul propus de Primărie.
Municipalitatea va propune dezbaterii publice un plan adoptat deja în ședința de Consiliul Local de luna trecută prin care animalele fără stăpân vor fi recenzate, microcipate și sterilizate iar  cele bolnave vor fi neapărat eutanasiate.
„Noi nu suntem neapărat pentru eutanasierea câinilor fără stăpân. În primul rând ar trebui sterilizați inclusiv câinii din curțile oamenilor pentru că aceasta este principala sursă de proveniență a câinilor fără stăpân”, a precizat viceprimarul municipiului Buzău, Marcel Ciolacu.
Conform reprezentanților Direcției Sanitar Veterinare doar în acest an au fost mușcați peste 250 de buzoieni iar anul trecut numărul celor care au căzut victime ale câinilor fără stăpân a fost de 600.
Autoritățile estimează că la acest moment pe străzile din Buzău ar trăi aproape 2.000 de maidanezi dar se bănuiește că în realitate cifrele ar fi mult mai mari. Medicii veterinari care au întocmit programul adoptat de consilierii municipali sunt de părere că într-o primă fază vor fi identificați aproape 8.000 de câini fără stăpân. Dintre aceștia, peste 2000 vor fi eutanasiați, aproape 5.000 sterilizați iar restul vor fi adoptați sau vor ajunge în padocuri.
Costurile pentru toate aceste operațiuni nu sunt deloc de neglijat. Peste 3,4 milioane de lei ar fi necesari pentru rezolvarea definitivă a problemei câinilor vagabonzi.
Primăria așteaptă acum ca legea să fie publicată în Monitorul Oficial și să consulte buzoienii cu privire la modalitatea de rezolvare a problemei.
Pe de altă parte se caută și surse de finanțare. Banii necesari vor veni de la bugetul local dar există speranțe că și bugetul de stat va suporta o parte din cheltuieli. Mai există și varianta unor bani europeni. Aceștia ar putea veni dinspre guvernele Elveției și Norvegiei care s-au arătat interesate de sprijinirea unui asemenea proiect.
Concomitent cu implementarea programului, municipalitatea intenționează șă își suplimenteze numărul de locuri în padocuri dar și să își înființeze o clinică veterinară proprie.
Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.