Candidatul PP-DD pentru Camera Deputaţilor, Eduard Dumitraşcu susţine reintroducerea juraţilor în instanţele din România ca o formă de protecţie împotriva abuzului puterii statale. In plus, ar constitui o garantie morală pentru decizia luată de judecători şi ar asigura un plus de transparenţă actului de decizie în justiţie. Acest sistem a funcţionat şi la noi în perioada interbelică, funcţionând după sistemul de drept al francezilor. Curtea era compusă dintr-un judecator de la Curtea de apel ca presedinte, 2 judecatori de tribunal, ca membrii, şi 12 jurati traşi la sorti. Puteau fi jurati cetatenii români de 25 de ani, având folosinţa drepturilor civile, politice şi a celor de familie, îndeplineau anumite cerinte de studii şi venituri şi nu erau incompatibili. La fiecare 3 ani se întocmeau liste generale de juraţi, apoi se trăgeau la sorţi listele de sesiune şi juriul de judecată.
Eduard Dumitraşcu afirmă că are încredere în acest sistemul deoarece curţile cu juraţi s-au dovedit deosebit de incomode pentru guvernanţi şi consideră că ar trebui să se înfiinteze câte o curte cu juraţi în fiecare judeţ.Este clar că o clasă politică coruptă nici măcar nu a vrut să ia în discuţie un astfel de sistem, deşi a clamat nevoia unei schimbari şi a reformei în domeniu, a mai completat acesta.
In Europa, SUA ori Japonia, vinovaţia este stabilită de juraţi. Modelul sovietic se mentine doar în unele state controlate pâna în 1989 de fosta URSS. Condiţia fundamentală este ca juraţii să fie reprezentativi pentru comunitatea respectivă şi alegerea lor să se facă fără vreo discriminare, şi totodată alegerea acestor juraţi trebuie să se facă cu respectarea dreptului egal al acuzatului de a fi judecat de un juriu imparţial. Sunt incompatibili pentru a fi juraţi anumite persoane precum condamnaţi penal, preoţi, avocaţi, etc. Juraţii sunt simpli cetăţeni, fără formaţie juridică, alături de judecătorii profesionişti. In procesele penale juraţii au ca rol fundamental să determine starea de fapt şi să decidă asupra culpabilităţii sau nevinovăţiei acuzatului.
Eduard Dumitraşcu susţine că reintroducerea sistemului cu juraţi în instanţele din România va fi una dintre principalele legi pe care le va promova în Parlament, alături de colegii săi din PP-DD.

5 COMENTARII

  1. Da-mi banii înapoi !
    După aia fa ce vrei hotule !
    Barac sunt , in sediu ăla jegos ți i-am dat din centru .
    Cum ii prostesti acum pe astia așa m-ai prostit si pe mine , susții niște aberatii in care nici tu nu crezi ! BANII MEI , o sa îți fac iar plângere penală !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.