Poliţiştii şi procurorii DIICOT au destructurat, în urma unei anchete desfăşurate în colaborare cu autorităţile din Belgia, o grupare specializată în furturi comise pe teritoriul acestui stat. Membrii acesteia ar fi săvârşit, în perioada 2016-2020, peste o sută de furturi, prejudiciul depăşind 500.000 de euro. Gruparea era condusă de o persoană din Buzău, judeţ în care au avut loc 11 percheziţii, fiind găsite unele dintre bunurile furate.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul IGPR – Direcţia de Investigaţii Criminale şi IPJ Buzău – Serviciul de Investigaţii Criminale, au făcut, marţi, 11 percheziţii domiciliare, în baza unui ordin european de anchetă emis de autorităţile din Belgia, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în infracţiuni contra patrimoniului.

Potrivit DIICOT, în urma schimburilor de informaţii, în luna iunie de Judecătoria de Primă Instanţă din Eupen a transmis la DIICOT – Structura Centrală un ordin european de anchetă care să ajute la documentarea şi soluţionarea cazului din Belgia.

„În cauză s-a reţinut faptul că, începând din luna martie 2016 până în prima parte a anului 2020, o grupare infracţională organizată constituită din cetăţeni români a acţionat pe teritoriul Belgiei, sustrăgând din locuinţe şi locuri împrejmuite, obiecte de grădinărit, biciclete, diverse ustensile, maşini-unelte, motoare pentru bărci, instrumente pentru pescuit, dar şi maşini de tuns iarba, tractoare de tuns iarba sau combustibil în cantităţi mari”, arată sursa citată.

Procurorii spun că gruparea, având ca lider o persoană cu domiciliul în judeţul Buzău, era bine structurată şi ierarhizată, beneficiind inclusiv de un imobil din apropierea graniţei dintre Belgia şi Germania, pus la dispoziţie de un membru al grupării, pentru a fi folosit de suspecţi ca loc de refugiu şi punct de pornire al transporturilor pe timp de noapte.

În urma cercetărilor, s-a stabilit că prejudiciul cauzat de activitatea grupării este de peste 500.000 de euro, fiind comise 109 infracţiuni de furt calificat. Potrivit Poliţiei Române, percheziţiile au avut loc la 9 locuinţe şi două societăţi comerciale, unde existau indicii că persoanele în cauză ar fi transportat şi depozitat o parte dintre bunurile provenite din infracţiuni.

De asemenea, au fost audiate 10 persoane (dintre care 4 martori), în vederea continuării investigaţiilor împreună cu autorităţile belgiene.

În urma percheziţiilor, au fost găsite şi ridicate bunuri provenite din infracţiunile comise pe teritoriul Belgiei care au fost trimise ţării solicitante, unde autorităţile judiciare vor dispune măsuri de restituire către persoanele vătămate.

Activităţile au beneficiat de sprijinul criminaliştilor, luptătorilor SAS şi a lucrătorilor de poliţie din cadrul I.P.J. Buzău.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.