Primarul comunei Cernăteşti, Petrache Mîrzea, nu este de acord ca elevii de la școlilee din comuna pe care o păstorește să înceapă orele în sistem exclusiv online şi face toate demersurile pentru ca autorităţile centrale sau judeţene să permită copiilor de la Cernăteşti să ia loc în bănci lunea viitoare.

”Având în vedere rata de infectare de la Cernăteşti, primarul comunei alături de Direcţia de Sănătate Publică au purtat mai multe discuţii cu reprezentanţi din conducerea INSP şi au solicitat recalcularea ratei de infectare având în vedere că numărul mare de cazuri de COVID-19 provine din focarul de la un centru social cu sediul în Cernăteşti. Urmează ca solicitările să fie analizate şi să fie transmis un răspuns, astfel încât până luni elevii să ştie cum îşi pot desfăşura cursurile, fie online, fie din clasă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Denisa Irimia.

De cealaltă parte primarul Petrache Mîrzea spune că a sunat chiar și la INS iar  în final i s-a răspuns că decizia este a autorităţilor judeţene.

”Am făcut toate demersurile, am sunat prefectul care a zis că o să vadă, am sunat la DSP am vorbit cu doamna directoare şi i-am explicat că eu nu am cazuri de COVID-19, ci cei care sunt infectaţi sunt cei din azilul de bătrâni care este un focar şi care este izolat. Oamenii ăia nu ies de acolo. La îndemnul DSP am sunat şi la INSP, am pus mâna pe telefon şi am vorbit cu o doamnă adjunct care mi-a spus foarte clar că scrie în ordin că decizia o iau autorităţile judeţene, în funcţie de situaţia din teren. Cu toate acestea, înţeleg că DSP a făcut o solicitare la INSP care nu înţeleg ce rost are de vreme ce ordinul este clar”, a spus Petrache Mîrzea, primarul comunei Cernăteşti.

Mîrzea spune că și-a dat toată silința ca cei 300 de elevi din comuna sa, să poată fi în bănci pe 14 septembrie iar condițiile pe care le poate asigura în cele două corpuri de școală sunt comparabile cu cele din municipiul reședință de județ.

”Nu este normal să nu-i lase să vină la şcoală. Am luat toate măsurile necesare, am folosit şi o sală de sport pe care am transformat-o în clasă pentru a fi distanţaţi. Avem aproximativ 300 de elevi care o să înveţe în două localuri şi nu am clasă cu mai mult de 15 copii. Am vorbit şi cu conducerea şcolii şi au stabilit ca cei din V-VIII să înveţe de la ora 8.00, iar cei de la pregătitoare la clasa a IV-a să înveţe de la ora 9.00. Astfel rezolvăm şi problema transportului pentru că avem timp să îi aducem la ore dat fiind ca acum trebuie să transportăm maxim 8 copii în microbuzele de 16 locuri”, a mai spus Mîrzea.

Potrivit datelor INSP, în judeţul Buzău există 12 localităţi care se încadrează în scenariul galben, iar orele ar trebui să se desfăşoare în sistem hibrid, atât cu prezenţa în bănci  a elevilor, cât şi în sistem online. Alte 74 de localităţi care se califică pentru scenariul verde şi o singură localitate, Cernăteşti, are un indice de incidenţă de 3,94 cazuri la mia de locuitori şi ar fi în scenariul roşu. Cazurile din comuna Cernatești care au dus la creșterea incidenție cumulate la valoarea de 3,94 cazuri la mia de locuitori se datorează infectării bătrânilor cin căminul de bătrâni de la Aldeni care sunt insă izolați de restul comunității.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.