Angajații din învățământ, "cerșetori"

 

Datele oficiale ale Institutului Național de Statistică indică o scădere a salariilor din învățământ cu 28,49% în luna martie 2011, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Prin urmare, un profesor debutant are un salariu net de 660 lei, un profesor cu grad didactic II şi o vechime de 10 ani are un salariu de 805 lei, iar un profesor cu grad didactic I şi 25 de ani vechime are un salariu de 1.100 lei.

 

Conform aprecierilor dintr-un comunicat de presă al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), care adună şi peste şase mii de membri din judeţul Buzău, prin Sindicatul din Învăţământul Preuniversitar (SÎP), aplicarea Legii de salarizare în 2011 a personalului didactic și didactic auxiliar „loveşte până şi în mamele din învăţământ”, acest lucru deoarece cadrului didactic cu o vechime de 9 ani, care intră în concediu pentru creşterea copilului, nu i se mai consideră vechime efectivă în învăţământ, aşa cum prevedea vechea legislaţie, perioada din timpul concediului de maternitate. „Consecinţa este aceea că nu mai poate beneficia de sporul de stabilitate, de 10%, pe care ar fi trebuit să îl primească la o vechime efectivă de 10 ani.  Până acum şi concediul de maternitate era considerat  vechime efectivă în învăţământ, care îi permitea acordarea acestui spor”, se precizează în comunicat.

 

Reacţia sindicaliştilor din învăţământ este, deocamdată, de revoltă şi se limitează la criticile aduse guvernanţilor care au reuşit, „prin toate măsurile aplicate în ultimii ani, să transforme angajații din învățământ în cerșetori. Este inadmisibil ca un cadru didactic să fie cel mai prost plătit angajat din țară, în condițiile în care responsabilitățile pe care le are sunt extreme de mari”. În lipsa unui acord general pentru un calendar al protestelor, FSLI a transmis în teritoriu comunicatul din care cităm, lăsând la aprecierea locală oportunitatea declanşării protestelor. Până atunci, şefii sindiali din învăţământ se întreabă retoric „cum poate un profesor să mai impună respect în fața elevilor și a societății, dacă nu are cu ce se hrăni, nu are bani de cărți sau de haine și nu își poate achita cheltuielile lunare de întreținere?”

 

S.D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.