Sala de numismatică a Muzeului Județean Buzău, deschisă, joi, de Ziua Internațională a Muzeelor

0
194

Muzeul Județean Buzău a inaugurat joi, cu prilejul sărbătoririi Zilei Internaţionale a Muzeelor, sala de numismatică din cadrul expoziţiei de bază a Muzeului Judeţean Buzău. Colecţia de numismatică a muzeului cuprinde tezaure antice şi medievale descoperite în zona Buzăului, precum şi monede şi bancnote româneşti şi străine din perioadele modernă şi contemporană. În expunere sunt incluse cele mai vechi şi mai valoroase dintre aceste bunuri culturale.
Expoziţia este organizată cronologic şi în funcţie de emitenţi, monedele fiind însoţite de scurte prezentări ale condiţiilor de descoperire. Totodată, publicului îi sunt oferite informaţii referitoare la circulaţia monetară specifică fiecărui interval cronologic reprezentat în expunere.

Sunt expuse piese din tezaurele monetare antice de la Băbeni, Cârlomăneşti, Homeşti, Cislău, cele medievale de sorginte occidentală de la Bradu, Săsenii Vechi, Glodeanu Sărat, Blăjani, Mânzăleşti, Râmnicu Sărat, precum şi cele otomane de la Cojanu, Maxenu, Pardoşi, Nişcov, Buzău şi Roşioru. Alături de acestea colecţia cuprinde şi numeroase descoperiri izolate, rezultate din cercetări arheologice sau găsite întâmplător. Nu în ultimul rând vizitatorii pot admira colecţia de monede de aur aparţinând Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei care a fost lăsată în custodia Muzeului Județean și care cuprinde în principal piese din perioadele medievală şi modernă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.