Inspectoratul Școalar Județean a făcut public, astăzi, rezultatul anchetei demarate în urma diferențelor mari de notare existente la 7 dintre lucrările de la bacalaureat de anul acesta. Cel mai mediatizat caz, al unei eleve de la Liceul Pedagogic care a obținut inițial nota 7,4 iar după contestație a fost notată cu doar 3,8, a fost cercetat cu atenție de conducerea ISJ care a ajuns la concluzia că greșeala nu a fost făcută cu intenție de examinatorii iniţiali.
După ce audierea evaluatorilor care au dat note exagerat de mari tezei de sociologie, conducerea ISJ a decis că cei doi profesori vor primi aceeași sancțiune ca și elevii care sunt prinși în neregulă la bacalaureat, respectiv interzicerea participării la următoarele două sesiuni ale examenului, în calitate de profesori evaluatori.
„Am chemat profesorii care au evaluat inițial lucrarea pentru că valoare lucrării este cea rezultată în urma contestației după cum au constatat ulterior alți 4 profesori evaluatori de la centrul de corectare din Vrancea. Discutând cu profesorii buzoieni care au corectat inițial lucrarea, am ajuns la concluzia că această diferență nu a fost una intenționată. Profesorii și-au asumat această eroare, apreciind că a fost vorba despre o interpretare mai generoasă a baremului sau chiar de apariția unor erori de transfer din borderou spre lucrare. Este vorba de erori umane pe care cei doi și le asumă, dar fără a exista elementul intențional. Am convenit astfel ca cei în cauză să nu mai participe la evaluări în următoarele două sesiuni de bacalaureat”, a precizat inspectorul general al ISJ Buzău, Dumitru Ene.
Totodată, șeful învățământului buzoian a admis că după ce accesul la lucrări va fi permis se va face o recorectare a lucrărilor, în prezența evaluatorilor inițiali, astfel încât să se poată dispune și alte măsuri cu scopul de a atrage atenția profesorilor să fie ceva mai atenți pe viitor.
De asemenea, inspectorul școlar general, Dumitru Ene a mărturisit că fiind vorba despre o lucrare de sociologie, disciplină în care este specializat, a făcut demersuri la Ministerul Educaţiei, pentru a putea vedea lucrarea buclucașă și pe care a corectat-o împreună cu profesorul Gheorghe Tarara de la Colegiul Național B. P. Hasdeu, rezultatul final neputând fi mai mare de 5.
„Am cerut acordul ministerului de a avea acces la această lucrare chiar dacă acest lucru a fost făcut în mod neoficial iar nota noastră nu a fost trecută pe lucrare. Am procedat la revederea ei cu baremul în față, pentru că am vrut să mă conving ce notă aș fi pus eu. Colegul Tarara a fost ceva mai generos, el ar fi dat un 4,7 iar eu un 4,2, deci în principiu valoarea lucrării nu trece de nota 5, oricum am proceda”, a declarat inspectorul general
Dumitru Ene.
Ciprian STERIAN
DAR ISJ BUZAU CE PATESTE CAND ISI BATE JOC DE OAMENII CARE ISI DEPUN DOSARE CU INCREDERE CA TOTUL ESTE CORECT(VEZI SELECTIA CORPULUI DE EXPERTI IN MANAGEMENT) SI SE TREZESC IN SITUATII DE NECREZUT IN CARE DUPA CE DOSARUL TRECE PRIN MANA UNUI INSPECTOR CARE DA UNDA VERDE APOI SE AJUNGE LA A DOUA VERIFICARE IN CARE ESTE RESPINS PE UN MOTIV INCORECT AVAND IN VEDERE CA SI ALTI CANDIDATI AVEAU ”TEORETIC” ACEEASI PROBLEMA DAR AU FOST ADMISI IN PLUS DUPA CONTESTATII CADRELE DIDACTICE S-AU TREZIT CA SUNT SI ALTE CRITERII PE CARE NU LE-AU INDEPLINIT DESI DOSARUL A FOST VALIDAT IN PRIMA INSTANTA! SA LE FIE RUSINE DAR TOTI CEI CARE AU CAZUT LA DEFINITIVAT SUNT IN MARE PARTE PILELE UNOR DIRECTORI CORUPTI NUMITI POLITIC SI FARA INDOIALA CU ACORDUL ISJ BUZAU FIE CA A AVUT CONDUCERE PDL SAU USL!RUSINE