Spitalul Județean Buzău a fost introdus  în programul național pentru tratarea intervențională a pacienților cu accident vascular cerebral acut. Buzăul nu a fost prins inițial în acest program însă până la urmă conducerea SJU Buzău a căutat să îndeplinească condițiile necesare pentru a adera la acest program iar de marți, prin publicarea în Monitorul Oficial, spitalul din Buzău este unul dintre spitalele incluse în programul național.

„Primul tratament în cazul AVC este tromboliza iar acest tratament este disponibil de acum și la Spitalul Județean Buzău. Noi făceam acest tratament și până acum însă pe cheltuiala Spitalului Județean Buzău în timp ce acum acest tratament este finanțat. Ceea ce este important este că pacienții trebuie să recunoască semnele unui accident vascular și trebuie să ajungă la spital într-un termen de cel mult 4 ore și jumătate” a declarat medicul Alina Diacenco, șeful Secției de Neurologie.

Costul tratamentului specific pentru o tromboliză se ridică la aproximativ 3000 de lei pentru un pacient iar acești bani care erau suportați din fondurile proprii ale Spitalului Județean sun suportate acum prin programul național.

Pentru includerea în acest program conducerea SJU Buzău a trebuit să facă dovada că se pot asigura gărzi 24 de ore din 24, 7 zile din 7 pe secțiile de Neurologie și Radiologie iar pentru acest lucru au trebuit aduși medici noi pe secțiile respective care să poate asigura permanența și astfel Buzăul a fost inclus în program.

În 2019, la Spitalul Județean Buzău a fost făcută o singură tromboliză de la începutul anului iar anul 2018 nu s-a efectuat nici un astfel de tratament. Odată cu intrarea în acest program național scade riscul ca pacienții diagnosticați cu AVC să rămână cui sechele în urma acestuia. Cu toate că tratamentul nu este sută la sută sigur, el reprezintă o șansă în plus pentru pacienți, cu condiția ca aceștia să ajungă la unitatea medicală în timp util.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.