Domnica VLAD-primarul comunei Robeasca

Șase primării din județul Buzău au conturile blocate în baza unor hotărâri judecătorești
ca urmare a neachitării unor lucrări demarate cu mai mulți ani în urmă. Este vorba despre primăriile din Râmnicu Sărat, Podgoria, Robeasca, Nehoiu, Viperești și Bozioru.
Din cauza popririi, cele 6 administrații locale nu au voie să mai facă cheltuieli pentru lucrări de dezvoltare iar dacă în termen de 6 luni nu își achită restanțele la lucrările executate nu vor mai avea voie nici la cheltuielile cu salariile personalului angajat.
De exemplu, în comuna Robeasca există o lucrare demarată din anul 2007 pe Ordonanța 7 evaluată la 26,3 miliarde de lei vechi. Lucrarea a fost realizată în valoare de doar 18 miliarde de lei vechi dar din acești bani Primăria Robeasca nu a primit de la Guvernul României decât 700 de milioane de lei vechi. Lucrarea este recepționată din anul 2009 iar firma care a realizat-o a intrat deja în faliment din cauza restanțelor pe care le avea de recuperat. În prezent, datoria restantă a Primăriei Robeasca este de 3,17 miliarde de lei vechi, restul banilor reușind să fie achitați în anii ce au trecut din fondurile comunității locale. Acum lichidatorul firmei care a executat lucrarea vrea să își recupereze banii și a acționat în instanță administrația locală din Robeasca.
„Am mers în audiență la primul ministru în luna aprilie și au văzut că Primăria Robeasca figurează în documente că are de primit peste 15 miliarde de lei vechi. Am scris la toate instituțiile, la președinte, la primul ministru și am arătat că deși sunt alte comunități clasate mult în urma mea ca și eligibiliate au primit totuși banii. Eu, având altă coloratură politică, a trebuit să mai aștept”, a declarat primarul comunei Robeasca, Domnica Vlad.
Și aceasta nu este singura lucrare care grevează conturile Primăriei Robeasca. O grădiniță a cărei renovare a debutat în anul 2008 sub finanțarea Inspectoratului Școlar Județean Buzău și care a fost predată Primăriei fără ca lucrările realizate în proporție de 80 la sută să fie achitate ar putea duce la înglodarea în datorii a administrației locale. Acum, constructorul are de încasat 5,7 miliarde iar ca să își recupereze banii a dat în judecată Primăria Robeasca.
„Nu s-a finalizat procesul însă am încredere în justiție și o să merg în instanță să îmi apăr cauza. Sper ca magistrații să îmi dea dreptate pentru că acești bani trebuiau achitați de Inspectoratul Școlar Județean care era ordonator principal de credite și nu de Primărie”, a declarat Domnica Vlad, primarul comunei Robeasca.
Copiii au învățat o vreme în grădinița nou renovată însă din cauza neachitării lucrărilor, constructorul a solicitat Primăriei retragerea copiilor care acum sunt nevoiți să învețe comasat într-un singur spațiu improvizat de doar opt metri pătrați.
Acestea sunt doar două situații înregistrate în comuna Robeasca, dar cazuri similare sunt și în alte localități buzoiene. În cazul celor șase administrații s-a trecut la prima fază, cea a blocării cheltuielilor pe lucrări de dezvoltare, însă dacă Guvernul nu va aloca fondurile necesare stingerii datoriilor nu este exclus ca administrațiile mai sărace să ajungă în situația de a pune lacătul pe uși.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.