Locurile de parcare sau mai bine zis lipsa acestora generează la nivelul orașului discuții aprinse și acuzații de nerespectare a legii, de o parte și de alta a celor implicați.
Tribunalul Buzău a primit în administrare de la municipalitate 22 de locuri de parcare în fața instituției, locuri de parcare care nasc adevărate controverse atât în rândul personalului Judecătoriei și Tribunalului cât și în rândul justițiabililor veniți în căutarea dreptății la una din cele două instituții.
Șeful Tribunalului Buzău, judecătorul Constantin Florescu, este de părere că scandalul este provocat  de cei care încalcă legea și spune că cele 22 de locuri de parcare din fața Tribunalului au fost date în folosința instituției pe care o conduce de către municipalitate iar pentru că oamenii nu înțeleg să nu își mai parcheze mașinile acolo s-a  cerut sprijinul Poliției Rutiere.
„Nu pot să las oamenii care vin să își facă piața să parcheze și judecătorii și grefierii care vin la serviciu să nu au unde să parcheze. De altfel, sunt locuri puține și au fost acordate în funcție de vechime și de alte criterii pe care le-am stabilit. După părerea mea, scandalul a fost iscat de cei care nu respectă regulile iar cei care săvârșesc aceste contravenții pot să nu respecte și alte reguli mai importante. Din punctul meu de vedere, noi am primit un teren de la Primărie și îl administrăm cum credem de cuviință, conform destinației”, a declarat președintele Tribunalului Buzău, Constantin Florescu.
De cealaltă parte, conducerea Primăriei Buzău consideră că locurile puse la dispoziția Tribunalului Buzău sunt în responsabilitatea instituției, dar că de locurile de parcare ar trebui să beneficieze atât angajații Tribunalului cât și ai Judecătoriei și chiar și justițiabilii care au treabă la cele două instituții.
„Tribunalul trebuie să aibă o decizie, un protocol în care dă ca destinație unor persoane acele locuri de parcare. Chiar și așa, cred că locurile de parcare sunt destinate lucrătorilor de la Tribunal, Judecătorie, dar și celor care au treabă acolo. Oricum, a atribui un loc de parcare unui anume autoturism și a scrie un număr de mașină pe bordură este și imoral, dar și ilegal pentru că Primăria a transferat un număr de locuri de parcare care este indiviz și nu a dat locuri de parcare lui X și Y. Nimeni nu avea dreptul să scrie numărul pe bordură chiar dacă se împământenea că acel loc îi revine unuia sau altuia”, a declarat viceprimarul municipiului Buzău, Fănică Bârlă.
Același subiect al parcării oferite cu titlu gratuit pentru angajații Tribunalului Buzău sau mai bine zis doar a unora dintre aceștia este combătut și de alte persoane care lucrează în aceeași instituție dar și de avocați, care consideră că rezervarea unor locuri de parcare pentru mașinile personale ale unor angajați ai Tribunalului, fie ei magistrați sau grefieri, este discriminatorie față de cetățenii municipiului plătitori de taxe și impozite.
„Sunt locuri de parcare care ar trebui să stea libere toată ziua. Este cazul unui magistrat care este adus în fiecare dimineață cu mașina de către soț și care apoi pleacă mai departe, dar cu toate acestea are un loc rezervat, în timp ce noi, ceilalți, trebuie să ne căutăm locuri de parcare pe care nu le găsim sau suntem nevoiți să le plătim”, a declarat un angajat al Judecătoriei Buzău care a dorit să își păstreze anonimatul.
Și avocatul Maria Ioniță consideră abuziv și discriminatoriu modul în care cei care ar trebui să vegheze la aplicarea corectă a legii aleg să își tragă partea .
„Darea în folosință gratuită a 22 de locuri de parcare Tribunalului Buzău este o facilitate obținută în mod obscur și discriminator față de ceilalți cetățeni ai municipiului Buzău. De două săptămâni s-a ajuns la un abuz extrem pentru cei care vin cu treabă la Tribunal și parchează pe acele locuri. Nu este normal să se dea un astfel de act administrativ care implică o discriminare fățișă a cetățenilor municipiului Buzău. Ce au în plus judecătorii și personalul Tribunalului, pentru că acele marcaje vizează doar unii judecători și o parte a altor angajați ai Tribunalului, și nu și cei ai Judecătoriei. Au fost cazuri în care doi magistrați de la altă instanță au parcat și li s-a pus în vedere să își ia mașinile de acolo. Și eu și alți cetățeni suntem plătitori de taxe și impozite iar Primăria ar trebui să dea explicații de ce s-a dat o astfel de hotărâre discrimantorie față de restul oamenilor din oraș care ar trebui să beneficieze de parcare. De asemenea, gratuități se aplică și personalului din Primărie care își parchează mașinile în sufletul construcției, care este un monument arhitectural care ar trebui să fie vizibil și nu înconjurat de mașinile șefilor din administrația locală la fel ca și parcările din spatele și din fața Palatului Comunal. Și noi suntem plătitori de taxe și impozite și ar trebui să avem acest drept de a parca chiar și cu plată. Este scandaloasă o astfel de măsură dar și modul de punere a ei in aplicare. Nu este normal ca jandarmii care păzesc Tribunalul sau alți angajați ai instituției să stea să păzească locurile de parcare pentru că au altceva de făcut și sunt plătiți din bani publici”, a declarat avocatul Maria Ioniță.
Reprezentanții IPJ Buzău au refuzat să comenteze  neînțelegerile iscate de parcarea autovehiculelor în fața Tribunalului și Judecătoriei Buzău și au precizat că agenții de poliție rutieră și-au făcut doar datoria pe linia încălcării legislației rutiere.
„Astăzi(nr. marți) polițiștii au intervenit pentru verificări cu privire la unele neînțelegeri în legătură cu locurile de parcare din fața Tribunalului. Astfel, s-a constatat că 6 dintre conducătorii auto nu respectau legislația privind oprirea sau staționarea. Ca și în alte zone ale municipiului ori de câte ori se constată încălcări ale legislației rutiere, implicit opriri sau staționari neregulamentare se aplică măsurile legale. Competența pe linie de opriri și staționări revine atât polițiștilor de la Biroul Rutier al Poliției municipiului Buzău cât și Poliției Locale”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Buzău, comisar-șef Florina Crucianu.

Vezi aici hotărârea de Consiliu Local care dă, gratuit,  Tribunalului Buzău 22 de locuri de parcare în fața și în spatele instituției!

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.