Prefectul județului Buzău lansează, marți, un nou șir de acuzații la adresa comisarului-șef al Grzii de Mediu, Carmen Ichim pe care o acuză de fapte penale. Totodată, Dimian anunță că a sesizat Parchetul și D.N.A-ul să facă lumină în cazul fostei sale șefe.

Într-un comunicat de presă remis, marți, Leonard Dimian o acuză pe Carmen Ichim că ar fi încercat să determine un buzoian din comuna Beceni să își retragă reclamațiile cuprinse într-o petiție adresată Prefecturii iar pe soțul fostului prefect, fostul șef al Serviciului de Informații și Protecție Internă Buzău, de amenințarea directorului Cancelariei Prefectului Ionel Chiriac, de asemenea, fost polițist pensionat anul trecut.

Iată mai jos comunicatul prefectului Leonard Dimian:

„În virtutea calității sale legale de garant al respectării legii la nivel local, Prefectul județului Buzău, Leonard Dimian, a adus la cunoștința organelor statului câteva fapte penale grave săvârșite de un grup care o are în centru pe doamna Carmen Adriana Ichim, comisar-șef al Comisariatului Județean Buzău al Gărzii Naționale de Mediu. Aceste fapte vor fi detaliate public ulterior pentru a furniza cauza reală pentru care județul Buzău a ajuns să fie acoperit de gunoaie și pentru a arăta cum autoritatea funcției publice de conducere este folosită în alte scopuri decât cel pentru care a fost stabilită prin lege.

Demersurile întreprinse pentru aducerea la cunoștința organelor de cercetare penală a ilegalităților comise în exercitarea funcției publice au atras reacții cu conotații deosebit de grave din perspectivă penală. Un astfel de episod s-a consumat pe 10 iunie 2020, atunci când soțul doamnei Carmen Adriana Ichim i-a trimis un mesaj de amenințare (Anexa nr. I) directorului Cancelariei Prefectului, dl. Ionel Chiriac.

În mesajul atașat, fostul șef al Serviciului de Informații și Protecție Internă Buzău, Marius Ichim, posta un document fotografiat parțial, transmis de Instituția Prefectului prin poștă doamnei Ichim, document care nu ajunsese încă în posesia destinatarei (!). Documentul viza o convocare a doamnei Ichim pentru investigarea unor incidente de securitate – de data aceasta reale –  produse în perioada în care aceasta a exercitat temporar funcția de prefect (martie/mai 2019), convocare la care aceasta nu a dat curs, în ciuda obligației pe care o avea în acest sens și în pofida gravității excepționale a incidentelor. Aceste circumstanțe sunt verificate în prezent de Parchet.

Mult mai grav este modul în care Carmen Adriana Ichim și-a exercitat funcția de conducere pentru constrângerea unuia dintre petenții care au solicitat Instituției Prefectului verificarea aspectelor de mediu din comuna Beceni să nege că ar fi întocmit petiția sub semnătură proprie.

De pe raza comunei Beceni au fost transmise Instituției Prefectului – Județul Buzău două sesizări de acest tip (Anexele nr. II și III), în care erau invocate atât aspecte ce țin de încălcarea legislației de mediu, cât și aspecte care vizau legături de afaceri între comisarul-șef al Gărzii de Mediu și primarul comunei, precum și alte fapte cu potențială încărcătură penală. Într-unul dintre cazuri, autorul petiției a adus la cunoștința Instituției Prefectului modul în care Carmen Adriana Ichim a încercat să îl convingă să nege că el ar fi fost autorul petiției, lucru care nu s-a întâmplat (Anexa nr. IV).

 

În celălalt caz, așa cum reiese din unele materiale puse la dispoziția unor mijloace media (spre exemplificare, Anexa nr. V), care au publicat informația falsă că ambii reclamanți ar fi negat paternitatea documentelor semnate de ei, petentul a sfârșit prin a redacta o declarație de ”retractare” a petiției. În această situație, ne aflăm în fața unui episod de o gravitate maximă, care arată că funcția publică de conducere nu a fost folosită în situațiile expuse pentru exercitarea sa pentru interesul public, ci pentru constrângerea cetățenilor să renunțe la petițiile lor. Situația descrisă a fost adusă la cunoștința organelor Statului.

Instituția Prefectului – Județul Buzău condamnă încercările de politizare a subiectului pe care comisarul-șef Carmen Adriana Ichim le-a invocat pentru a se eschiva de la răspunderea majoră pe care o are în ceea ce privește gestionarea dezastruoasă a competenței de control pe zona depozitării gunoiului menajer din județul Buzău. Nu poți combate cu argumentele atotștiinței și unicității personale ceea ce cetățenii întregului județ constată cu ochii lor: protecția mediului înconjurător a devenit doar o sintagmă abstractă, acoperită de gunoaiele care poluează solul și apele și afectează sănătatea populației.

Ca prefect, îmi iau foarte în serios rolul de garant al respectării legii în Județul Buzău și nu pot ignora sesizările din ce în ce mai numeroase ale buzoienilor care reclamă nereguli pe linia protecției mediului. Dimpotrivă, îi încurajez pe buzoieni să vorbească, să sesizeze public orice situație în care autoritățile par să nu vadă gunoaiele aruncate pe domeniul public sau în apropierea cursurilor de apă. Instituția Prefectului va verifica fiecare situație, chiar și în cazul în care autoritățile de control pe linie de mediu răspund cu clasicul verdict ”nu este de competența noastră”. Tratez cu aceeași seriozitate și cu îngrijorare indiciile cu încărcătură penală pe care le-am adus la cunoștința instituțiilor abilitate ale Statului, pentru că practicile semnalate au rolul de a zădărnici încrederea populației în autorități și de a întări percepția inutilității oricărei forme de rezistență civică în fața abuzurilor și ilegalităților comise cu protecția gulerelor albe.

PREFECT,

Leonard Dimian”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.