Școala gimnazială din Glodeanu Sărat, veche de mai bine de 100 de ani, a fost reabilitată cu fonduri europene. Proiectul de reabilitare care s-a întins pe o perioadă de 27 de luni a fost finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013, Axa prioritară 3 „Îmbunătățirea infrastructurii sociale”, Domeniul major de intervenție 3.4 „Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea și echiparea infrastructurii educaționale preuniversitare, universitare și a infrastructurii pentru formare profesională continuă.”
Valoarea totală a proiectului a fost de peste 33 de miliarde de lei vechi din care contribuția autorității locale a fost de 1 miliard de lei vechi. Valoarea nerambursabilă a proiectului, respectiv  bani europeni, a fost de peste 37 de miliarde de lei vechi, din bugetul național s-au primit peste 3,7 miliarde de lei vechi iar Primăria Glodeanu Sărat a suportat doar 2% din costuri, adică aproape un miliard de lei. În urma implementării proiectului, cei peste 300 de elevi  care învață în Școala Gimnazială din comună  se pot mândri cu una  dintre cele mai moderne unități de învățământ din județ, depășind ca și dotări școli  cu tradiție, din mediul urban.
După reabilitare, Școala Gimnazială din Glodeanu Sărat se întinde pe o suprafață de aproape 2000 de metri pătrați, împărțiți în două corpuri de clădire, una cu regim de înălțime P+1, iar alta cu un singur nivel. Tot din bani europeni a fost realizată și dotarea școlii astfel încât fiecare sală de clasă are acum table interactive și tehnică de ultimă generație. Nu în ultimul rând, au fost dotate la standarde de ultimă generație laboratoarele de informatică, chimie și biologie. Totodată, grupurile sanitare au fost mutate în interiorul școlii și beneficiază acum de instalații sanitare moderne dotate cu apă caldă și instalație de încălzire centralizată.

După finalizarea proiectului de reabilitare, Școala Gimnazială din Glodeanu Sărat a fost inaugurată oficial, joi, de către oficialitățile locale și județene. Astfel, au luat parte la seminarul de închidere al proiectului președintele și vicepreședintele Consiliului Județean, Cristi Bîgiu și Cristinel Romanescu, subprefectul județului Buzău, Vasile Alecu, inspectorul general al ISJ, Dumitru Ene dar și primarul comunei Glodeanu Sărat, Neculai Stoica, și managerul de proiect Corina Cazacu, cea care este și secretarul comunei și care s-a zbătut în ultimii ani ca proiectul să fie dus la bun sfârșit iar elevii din comuna Glodeanu Sărat să beneficieze de o școală la standarde europene.
Președintele Consiliului Județean Buzău, Cristi Bîgiu, a declarat joi că probabil școala de la Glodeanu Sărat a devenit una dintre cele mai bine dotate școli din județ.
„Am văzut școala și cunoscând situația din județ cred că este una dintre cele mai bine dotate instituții de învățământ din Buzău. Un lucru important este că a fost un efort mai mare al autorităților locale, este o școală făcută pe fonduri europene și este  important să accesăm aceste fonduri decât să folosim banii din bugetul unei comunități cum este Glodeanu Sărat, care nu este foarte mare. Este extrem de important ca profesorii și elevii să învețe într-un cadru civilizat și poate așa îi convingem ca după facultate să revină în comunitatea de unde au plecat și astfel putem beneficia și noi de roadele acestui învățământ”, a declarat președintele Consiliului Județean Buzău, Cristi Bîgiu.
Modelul de la Glodeanu Sărat a fost lăudat și de inspectorul general al ISJ Buzău, profesorul Dumitru Ene. Acesta a apreciat eforturile depuse de echipa de proiect condusă de Cornelia Cazacu și a declarat că ceea ce s-a întâmplat la Glodeanu Sărat este un exemplu de urmat de către cei ce intenționează să acceseze fonduri structurale.
„Cred că acest mod de lucru, această abordare pe care dumneavoastră ați avut-o, va trebui popularizat pentru că în multe alte comunități s-ar impune o astfel de soluție pentru rezolvarea infrastructurii școlare. Eu vă mulțumesc și vă felicit pentru tot ceea ce ați realizat”, a declarat Dumitru Ene, inspector general al ISJ Buzău.

Ciprian STERIAN

1 COMENTARIU

  1. Felicitari! Una dintre multele realizari ale acestei echipe aflate la conducerea comunei Glodeanu Sarat!
    Scoala, biserica, dispensarul – trei dintre stilpii de baza ai unei comunitati – la aceasta data, toate sint modern, primitoare, spatioase, functionale…. Iar comunitatea comunei Glodeanu Sarat merita sa aiba chiar mai mult decit atit. Sigur, alaturi de celelalte proiecte finalizate si care se vad deja in comuna, echipa din fruntea comunitatii va mai face multe lucruri bune, trainice, benefice pentru sporirea confortului si civilizatiei oamenilor din Glodeanu Sarat.
    Felicitari!
    Abia astept sa ajung ACASA, sa vizitez scoala in care si eu m-am format ca om, in care am invatat buchiile cartii acum aproape 50 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.