Militari din garnizoana Buzău alături de comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, general de brigadă dr. Lucian FOCA au participat, luni, la festivitatea deschiderii anului şcolar 2014-2015 la Şcolii gimnaziale nr. 6. Asta pentru că din acest an școlar, unitatea de învățământ, va purta numele generalului GRIGORE BAŞTAN. Inventator şi deţinător de record naţional, Grigore Baştan a fost primul general paraşutist al României.
Absolvent al şcolii de pilotaj şi al şcolii de Paraşutiştii şi-a început cariera în anul 1941, cu gradul de sergent. În 1944 şi-a demonstrat curajul, pentru prima oară, prin participarea la luptele pentru eliberarea Capitalei, împotriva trupelor hitleriste.
Preocuparea constantă, aceea de a dezvolta şi moderniza paraşutismul, s-a materializat în conceperea şi realizarea complexului de paraşute BG7M-BG3M, intrat în dotarea armatei române în anul 1961. Folosind această invenţie proprie, pe data de 20 august 1970, Generalul Baştan a stabilit recordul naţional de paraşutare de la 9.600 de metri, cu o cădere liberă de aproximativ 7.000 de metri.

” Este un gest de profund respect şi recunoştinţă faţă de părintele paraşutismului militar modern, mulţi dintre copii şi adolescenţii de mâine, impulsionaţi de faptele generalului vor găsi resursele pentru a se desăvârşi fizic, profesional şi social…”a declarat comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, general de brigadă dr. Lucian FOCA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.