imagine de arhivă
Seceta din această vară a făcut ca apa să își merite pe deplin denumirea de „lichid vital” pentru o bună parte din buzoieni. În patru localități din județ, autoritățile au decis ca apa să fie livrată cu program. Este vorba despre comunele Săhăteni, Smeeni, Valea Râmnicului și Râmnicelu.
„Ca urmare a monitorizării localităților cu risc de secetă s-au constatat restricții la sistemul centralizat cu apă potabilă a populației la Râmnicelu, Valea Râmnicului, Săhăteni și Smeeni. În această situație s-a ajuns pentru că nu se pot satisface nevoile de alimentare cu apă potabilă ca urmare a consumului mare datorat irigării culturilor din grădinile proprii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Instituției Prefectului, Sorin Gheorghe.
La Săhăteni apa ajunge la unele gospodării odată la două zile iar asta se întâmplă din cauza unei lucrări care nu a fost realizată în totalitate. După ce se va finaliza lucrarea, apa ar trebui să ajungă pentru toți locuitorii fără restricții însă nu se știe când se va produce minunea.
„Am împărțit satul în două. Unii primesc într-o zi, alții în altă zi. Asta nu ar fi însă o problemă dacă nu ar folosi-o la irigat grădinile. Din această cauza nu mai este apă de băut”, a declarat Valeriu Vișoiu, primarul comunei Săhăteni.
La Smeeni, oamenii primesc apă câte patru ore pe zi iar în această situație s-a ajuns ca urmare a faptului că mulți își udă grădinile.

„Oamenii la Smeeni primesc apă 4 ore pe zi. Satul e impărțit în două. Unii primesc dimineața, alții după-amiză. În această situație s-a ajuns pentru că pompa nu poate face față la tot consumul. Nu s-a ținut nici un fel de evidență a consumului de apă. Mâine vom trece la verificări pentru că unii oameni care nu aveau apometre dădeau drumul la robinet vara și îl opreau toamna. Astfel, s-a ajuns ca unii să își ude grădinile iar alții să nu poată bea o cană cu apă”,a declarat primarul comunei Smeeni, Ion Andrei.

Autoritățile județene dau asigurări că situația se va remedia iar locuitorii județului nu vor mai suferi după urma secetei.
„La Râmnicelu s-au luat măsuri de suplimentare a stocului de apă potabilă prin utilizarea a două bazine cu o capacitate de aproape 180 de metri cubi, la Săhăteni se va pune în funcțiune un puț forat care va asigura necesarul de apă pentru populație și rămân alimentările fracționate de câte 4 ore pe zi la Smeeni și câte 12 ore pe zi la Valea Râmnicului ”, a precizat purtătorul de cuvânt al prefecturii Buzău, Sorin Gheorghe.

C.D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.