Seceta prelungită determină agricultorii buzoieni să amâne înființarea culturilor de toamnă. Din cauiza lipsei apei pământul este tare ca piatra iar utilajele nu reușesc să facă lucrările necesare pentru pregătirea culturilor de toamnă. Aratul a devenit aproape imposibil iar fermierii nu pot decât să aștepte și să se roage ca cerul să se îndure și să mai trimită câteva guri de apă atât de necesare pentru bunul mers al lucrărilor.
„Aratul este o lucrare dificilă care din lipsa ploilor pune serioase probleme fermierilor. Cu toate acestea, am văzut că timid oamenii încep să intre pe terenuri și avem cred vreo 10 la sută din suprafața planificată pentru însămânțatul rapiței arate”, a declarat directorul Direcției Agricole Buzău, Cosmin Florea.
Până la campania agricolă de toamnă seceta afectează încă culturile înființate în primăvară. Tot din cauza secetei producția de grîu a fost diminuată și a ajuns la mai puțin de jumătate din ceea ce s-a înregistrat anul trecut. La floarea soarelui lucrurile stau ceva mai bine însă și acolo se prognozeză o producție mai mică cu o treime decât cea realizată cu un an în urmă.
„Producția de grâu pleacă de la 500 de kg la hectar și ajunge foarte rar pe la 3500 de kg la hectar. La porumb sunt locuri unde se pot obține 5 tone la hectar dar și porumb unde nu se va face nmic. Mai multe speranțe ne punem în floarea soarelui care fiind și o plantă, prin natura ei, ce rezistă mai bine secetei nu vom înregistra o situație așa dezastruoasă”, a precizat directorul Direcției Agricole, inginerul Cosmin Florea.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.