Avem o toamnă frumoasă însă lipsa precipitațiilor reprezintă pentru fermierii buzoieni o adevărată problemă. Din cauza secetei prelungite și a lipsei irigațiilor, utilajele nu pot intra pe teren, pentru pregătirea pământului și înființarea culturilor de toamnă. Iar urgenţa maximă la acest moment este înfiinţarea culturii de rapiţă, o cultură extrem de apreciată de fermieri din punct de vedere al profitului adus.
”Perspectivele nu sunt favorabile, pentru că se anunță în continuare secetă, în multe zone, ceea ce aduce mari prejudicii în special la înființarea culturilor de rapiță, unde perioada optimă e la sfârșit, conform calendarului. Nici la grâu, situația nu e bună. Se așeaptă ploi, altfel nu se pot pregăti terenurile”, a declarat astăzi directorul Direcției Agricole Buzău, inginerul Cosmin Florea.
Conform sursei citate, efectele secetei din această perioadă se vor resimți, cel mai probabil, la anul, când suprafețele însămânțate vor fi foarte mici: ”neputându-se intra pentru pregătirea terenurilor, vor rămâne multe suprafețe nelucrate în toamnă iar la grâu, efectele vor fi vizibile anul viitor, când vom constata că sunt puține terenuri însămânțate cu grâu”
În lipsa ploilor care par că ocolesc județul Buzău, singura soluţie ar fi ca producătorii agricoli să facă un efort financiar şi să irige terenurile pentru a pregăti însămânţarea în bune condiţii.

Cristina DINULESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.