Localitatea Valea Salciei este închisă de aproape trei săptămâni după ce drumul s-a blocat la prima ninsoare și nici până azi nimeni nu a reușit să îl mai curețe. Localnicii, în marea majoritate persoane trecute demult de prima tinerețe, abia dacă mai au ce mânca. Proviziile sunt pe sfârșite iar pâinea a devenit cea mai mare delicatesă în zonă.
Impresionați de drama acestor oameni, zeci de oameni din toată țara s-au mobilizat și au ajuns în zonă cu tone de alimente pe care însă nu au putut să le ducă la Valea Salciei din cauza drumului impracticabil.
Ieri, 6 snowmobile, zeci de mașini de teren și un deltaplan, mobilizate de senatorul PNL Cristi Bîgiu au ajuns de la primele ore ale dimineții în comuna Buda pentru a încerca să spargă zidul de zăpadă ce separă cele două localități. Transportul de ajutoare ajuns miercuri la Valea Salciei a fost primul în aproape trei săptămâni de când drumul care leagă localitatea de restul lumii a fost blocat de metri de zăpadă în fața cărora singurul utilaj, cel al Primăriei este asemenea unei furnici.
”Nu mai avem motorină. Ăsta e drum județean, Consiliul Județean trebuia să ne dea măcar motorină. Au trimis și ei un utilaj, a stat câteva ore, a văzut că e greu, că e mult de muncă și au plecat. Au fost pe aici dar n-au făcut nimic. La munte e greu, nu se deszăpezește la deal cum se face la câmpie. Nu mai avem de nici unele, nu tu pâine, nu tu drojdie să poată femeile frământa, nimic, nimic”, a spus nea Platon, muncitor care lucrează pe singurul utilaj al Primăriei din Valea Salciei.

La Valea Salciei locuiesc aproape 700 de locuitori, în majoritate bătrâni. De la sfârșitul lunii ianuarie nici un străin nu a mai pus piciorul in localitate. Doar cei în putere s-au mai încumetat să plece pentru că nu e ușor să străbați prin nămeți 8 kilometri când zăpada depășește un metru și ajungi să te scufunzi mai bine de jumătate. Oamenii se plâng că nu au primit ajutor de la Județ, dar spun că au mare noroc cu primarul care, fiind mai în putere, s-a mobilizat și i-a ajutat pe fiecare în parte. Mai mult, în ultimele trei zile de când s-a oprit ultimul viscol, primarul Marian Mușat a reușit să mobilizeze aproape 200 de oameni care au deszăpezit, la lopată, aproape 3 kilometri de drum județean. Nimeni nu a fost scutit de munca la lopată și chiar dacă au fost forțați, cu toții au pus umărul de deblocarea drumului, atât copii de 14 ani cât și persoane trecute de 60 de ani, în frunte cu primarul, contabilul și secretarul Primăriei.
” De trei zile ne chinuim, facem tot drumul la lopată. Cât să fie, vreo 8 kilometri. Într-o zi facem așa până într-un kilometru. Facem mai repede la lopată decât cu utilaje. Băsescu trebuia să ne ajute că pe el l-am votat. Parlamentarii cu Elena Udrea, că-i de-a noastră de la Buzău, se distrează la București și noi….. Iar pe domnul Mocanu de la Consiliul Județean îl invităm aici să pună mâna pe lopată și să ne ajute că i-a zis lui Gigi Becali că Valea Salciei e deszăpezită și că nu are nevoie de ajutor”, a spus un localnic din Valea Salciei.
Primarul Marian Mușat spune că de la Județ a primit doar telefoane. Ultima covorbire cu autoritățile județene a avut-o chiar ieri însă primarul din Valea Salciei s-a săturat de vorbe.
„Am discutat la telefon. M-au întrebat dacă mai am nevoie de ceva și le-am spus că ce mi-au oferit până acum este suficient. Nu i-a interesat. Ținem de Buzău dar sincer vă spun că mai interesați de noi sunt alții. Chiar astăzi m-a sunat Marian Oprișan (nr. președintele Consiliului Județean Vrancea) care a văzut nenorocirea la televizor și a zis că îmi trimite el două vole, o freză și o lamă. Oamenii lui sunt pe drum că vin mai întâi să vadă ce e în teren și dacă or vrea să ma ajute bine, dacă nu cred că drumul ăsta o să îl termin cu oamenii din comună”, a declarat primarul comunei Valea Salciei, Marian Mușat.

Miercuri, la Valea Salciei au ajuns mai mulți oameni inimoși: salvamontiști din Predeal și Brașov, pasionați ai sporturilor extreme, deoutatul George Scutaru, agenți ai unei firme de pază dar și un polițist din Giurgiu, instructor de pilotaj, toți mobilizați de liberalul Cristi Bîgiu. Lor li s-au alăturat și alți oameni, de pildă, un agent economic de la Făgăraș încărcat cu alimente și îmbrăcăminte și un alt afacerist din Mureș care a trimis și el o mașină plină cu alimente.
Marian Cojocaru, agent principal în cadrul IPJ Giurgiu și-a luat concediu pentru a putea răspunde apelului lansat de santorul liberal și a sosit la Buda cu un paramotor din care le-a aruncat sinistraților pâine, conserve și medicamente. Nu a contat că își riscă sănătatea sau poate chiar viața zburând la temperaturi greu de suportat, important a fost că a reușit să aducă speranța în inima locuitorilor blocați în cătunul din Valea Salciei de la finele lunii ianuarie
”A fost o misiune extrem de dificilă, între munți, curenți de vale foarte mari, carburatorul paramotortului s-a acoperit de gheață de vreo două ori și riscam să se oprească motorul. Nu mi-a fost frică pentru că știam ce fac. Era un risc dar nu mi a fost frică, am și eu vreo 3000 de ore de zbor. Nu am suportat să văd că nimeni nu face nimic pentru oamenii aceștia care au nevoie de ajutor”, a spus Marian Cojocaru.
Alături de el, pe zăpadă și-au făcut apariția și salvamontiștii din Predeal și Brașov care la bordul a 6 snowmobile au adus alimente și medicamente. Când au văzut atâta mișcare în comună, după trei săptămâni în care picior de străin nu le-a intrat în localitate, bătrânii au început să se închine ca în fața unei minuni.
Doru Turcu, salvamonist din Predeal, alături de alți 3 colegi de breaslă a stat toată ziua la Valea Salciei și a cărat ajutoare pentru sinistrați.
”E zăpada foarte mare. Nu era nici o altă șansă ca cineva să ajungă aici. Noi suntem cu snowmobile și ne e extrem de greu dar trebuie să ne ajutăm semenii. Le vom duce pâine, conserve, medicamente și vom vedea ce nevoi mai au”, a spus bărbatul.

Oamenii din comună au primit ieri o rază de speranță însă nu e suficient. Cei mai mulți spun au nevoie ca drumul din comună să fie deszăpezit pentru putea ajunge la oraș să cumpere ce le trebuie și mai ales hrană pentru animale pentru că mulți sunt în situația de a rămâne fără orătănii pentru că nu mai au cu ce le hrăni.
”Noi ne bucurăm ca au venit oamenii ăstia să ne aducă pâine dar noi vrem drumul nostru că trebuie să ne ducem după mâncare pentru animale că animalele nu mănâncă conserve”, au spus oamenii de la Valea Salciei pe chipurile cărora se citește disperarea.
Ciprian STERIAN

7 COMENTARII

 1. Felicitari , cineva se implica si prin Buzau , snt curios „cei ce ne conduc ” au facut ceva? macar sa trimita niste alimente ceva, xce . la milioanele de euro macar un gest puteau sa faca snt curios daca are curaj cineva sa zica ca n.am dreptate.Felicitari Bigiule.

 2. ….”domnule” mocanu (dupa nume cred ca bunicatu avea capre si oi),institutia C.J.pe care o conduceti nu a facut NIMIC pt aceasta deszapezire,ati refuzat ajutor de la gigi becali spunand ca nu sunt probleme????firmele controlate de familia mocanu nu mai putea fura bani din deszapezirea drumurilor judetene!!????RUSINE sa va fie(dar la cat colesterol si trigliceride aveti de unde atata bun simt)ACOLO SUNT OAMENI CARE TE-AU VOTAT,OAMENI CARE PLATESC IMPOZITE SI TAXE CA SA AVETI DE UNDE FURA VOI BANI „CIOCOII VECHI SI NOI”(IMI PARE RAU CA AM VOTAT UN PORC CA TINE SI AI PROFITAT DE VOTUL MEU–aici eu am fost cel tepuit! R U S I N E—INCOMPETENTILOR,INDOLENTILOR SI TUTUROR PORCILOR CARE ISI BAT JOC DE POPORUL ROMAN!DUMNEZEU O SA VA ARDA SUFLETELE PE” LUMEA-I LALTA” PT CA AICI NIMENI NU VA TRAG LA RASPUNDERE!

 3. ….”domnule” mocanu (dupa nume cred ca bunicatu avea capre si oi),institutia C.J.pe care o conduceti nu a facut NIMIC pt aceasta deszapezire,ati refuzat ajutor de la gigi becali spunand ca nu sunt probleme????firmele controlate de familia mocanu nu mai puteau fura bani din deszapezirea drumurilor judetene!!????RUSINE sa va fie(dar la cat colesterol si trigliceride aveti de unde atata bun simt)ACOLO SUNT OAMENI CARE TE-AU VOTAT,OAMENI CARE PLATESC IMPOZITE SI TAXE CA SA AVETI DE UNDE FURA VOI BANI „CIOCOII VECHI SI NOI”(IMI PARE RAU CA AM VOTAT UN PORC CA TINE SI AI PROFITAT DE VOTUL MEU–aici eu am fost cel tepuit! R U S I N E—INCOMPETENTILOR,INDOLENTILOR SI TUTUROR PORCILOR CARE ISI BAT JOC DE POPORUL ROMAN!DUMNEZEU O SA VA ARDA SUFLETELE PE” LUMEA-I LALTA” PT CA AICI NIMENI NU VA TRAG LA RASPUNDERE!

 4. Multumim oamenilor care au sarit in ajutor.Dar de comuna VALEA SALCIEI MAI APARTINE SI UN SAT NUMIT CATUN DE O LUNA NU A INTRAT SI IESIT NIMIC DIN ACEL SAT! SUNT DOAR 2KM SPRE COSTOMIRU DAR IERI AZI DOMNUL MUSAT NU MAI ESTE DE GASIT!VAI MAMA LOR DE AMARATII A UITAT TOTI DE EI!?

 5. Dl. Mocanu a deszapezit la Bradeanu un are ferma de oi si vaci ! Interesul poarta fesu !
  Apoi a facut luna strada Vulcan unde locuieste.
  Halal presedinte al CJ Buzau
  Halal primar al Buzaului
  Halal RER- Preda Cezar !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.