UPDATE: Medicii de familie din Buzău nu protestează asemenea colegilor lor din ţară. Potrivit medicului Angela Mazdrag, preşedinte al Asociaţiei Medicilor de Familie din Buzău, dispensarele vor fi deschise iar medicii de familie vor elibera retete compensate si gratuite dar si trimiteri, ca si pana acum, conform contractelor aferente anului trecut. Dacă revendicările halatelor albe nu se vor rezolva în următoarele luni, de la 1 aprilie, medicii de familie din Buzău spun că ar putea adera şi ei la proteste, asemenea celorlalţi colegi.
Potrivit CJAS Buzău. la nivelul judeţului, 192 de furnizori de servicii medicale în asistenţă medicală primară din totalul de 195 au semnat actele de prelungire a contractelor în data de 29 decembrie 2017. Ceilalţi trei furnizori, la acea dată, din motive personale, au fost în imposibilitatea de a semna, exprimându-şi clar voinţa de continuare a relaţiei contractuale. Aceştia sunt însă aşteptaţi în cursul acestei zile să semneze actele adiţionale.
„În ceea ce priveşte ceilalţi furnizori de servicii medicale, medici specialişti în ambulatoriu, medici stomatologi, unităţi sanitare cu paturi, farmacii, laboratoare, furnizori de îngrijiri medicale la domiciliu, furnizori de dispozitive, în totalitate au semnat actele adiţionale de prelungire a relaţiei contractuale cu CJAS Buzău. astfel, la nivelul judeţului Buzău, activitatea de furnizare de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale nu este afectată, decurgând în limitele legale normale.

Situație alarmantă la început de an. Medicii de familie din ţară nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurări de sănătate, în semn de protest faţă de subfinanţarea asistenţei medicale şi birocraţia din sistemul medical.

„Din păcate, nu avem motive să renunţăm protest. Vom continua să consultăm oamenii pro bono, cei mai mulţi dintre noi, însă ceilalţi vor încasa consultaţiile. Nu vom mai da trimiteri şi reţete compensate, asta este obligaţia Casei de Asigurări. Nu ştim cât vom continua acest protest, pentru că nu depinde de noi. Deciziile sunt mai sus. Noi am încercat, am fost la discuţii la Ministerul Sănătăţii, dar totul a rămas la nivel de „se va…”. „Se va…”, dar nu se ştie când. Vă daţi seama că nu ne-am dorit să se ajungă aici, dar altă soluţie nu avem. Într-adevăr, cei mai afectaţi sunt pacienţii, dar sunt afectaţi prin ceea ce se întâmplă în sistemul medical în general, nu doar prin protestul nostru”, a declarat preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei Rodica Tănăsescu pentru News.ro.

Câteva sute de medici de familie, dar şi pacienţi au protestat în 15 noiembrie în Piaţa Victoriei, faţă de subfinanţarea asistenţei medicale primare şi faţă de „imposibilitatea de practică optimă a medicinii de familie”, avertizând că „sistemul va intra în colaps şi va lăsa milioane de pacienţi fără îngrijirea medicală la care au dreptul în calitate de plătitori de taxe şi impozite”. Acţiunea de protest a fost organizată de „Coaliţia Solidari pentru Sănătate”, constituită la sfârşitul lunii octombrie şi din care fac parte nouă asociaţii ale medicilor şi pacienţilor, între care Societatea Naţională de Medicina Familiei, Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie şi Salvaţi Copiii.

Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie spun că nu s-a finalizat niciuna dintre problemele pentru care medicii de familie protestează de mai bine de o lună.
În aceste condiții, medicii de familie nu vor mai acorda servicii medicale decontate de casele de asigurări până când solicitările lor vor fi luate în seamă, mai susțin reprezentanţii medicilor de familie.

viewscnt

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.