Astăzi s-a consumat primul termen de judecată în procesul lui Valeriu Negociu cunoscut sub numele de Marian Nissan, judecat pentru șantaj, după ce a fost reținut la jumătatea lunii octombrie, anul trecut.
Interlopul a fost adus la Judecătoria Buzău încă de la primele ore ale dimineții dar a apărut în fața completului de judecată abia în jurul orei 14.00. Asistat de o armată de avocați, Nissan a solicitat eliberarea sub control judiciar, acesta fiind și singurul aspect judecat astăzi de magistrații buzoieni, pe fond procesul fiind amânat. Negociu a solicitat instanței eliberarea motivând, printr-o serie de documete depuse la dosar, nevoia de tată pe care o are fiul său grav bolnav dar și faptul că are o datorie la bancă de peste 30.000 de euro iar soției sale îi este greu să se ocupe singură de afacerile familiei.
Doi avocați au susținut în fața judecătorului cauza lui Marian Nissan, argumentând că inculpatul este primul interesat în aflarea adevărului și că, sub nici o formă, odată eliberat nu ar face presiuni asupra martorilor în proces, așa cum au existat suspiciuni din momentul în care a fost reținut.
Dincolo de argumentele avocățești, se pare însă că dosarul celui mai cunoscut cămătar buzoian începe să scârțâie. Deși anchetatorii se lăudau cu probe de necontestat, numărul capetelor de acuzare pentru care Negociu este judecat au scăzut de la 8 la 6 iar parțile vătămate par că bat în retragere.
Din trei părți vătămate prezente, astăzi, la prima înfățișare în proces doar una s-a constituit parte civilă împotriva lui Nissan cu suma de 50.000 de euro, bani solicitați drept daune morale pentu umilințele la care a fost supusă.
Pe de altă parte, astăzi, la primul termen în procesul lui Nissan unii dintre martori au părut că se tem să vorbească și să dea în vileag faptele ilegale comise de-a lungul vremii de cunoscutul cămătar.
„Doamnă judecător nu vreau să mă constitui parte civilă dar eu aș vrea să mă ascultați pentru că eu nu vreau să mai vin aici. Nu vreau să vin și să fiu privit ca un inconștient pentru că am familie, am copii, am nepoți, vreau și eu să fiu lăsat să spun ce am de spus și să termin odată”, a spus în fața instanței buzoianul Petrică Chitacu, una din parțile vătămate în procesul intentat lui Marian Negociu.
O altă victimă a lui Nissan, prezentă astăzi la Judecătoria Buzău, este și cetățeanul turc Yeral Cevdet care deși are afaceri la Buzău de mai bine de zece ani nu se descurcă așa de bine să comunice în limba română. În consecință, judecătorul a dispus amânarea pe fond a procesului pentru ca cetățeanul turc să se prezinte la următorul termen cu un interpret autorizat.
Prezența lui Marian Nissan la Judecătoria Buzău a agitat destul de tare spiritele pe holurile instituției. Jumătate de zi, zeci de alți interlopi, rude, apropiați ori prieteni ai lui Nissan, s-au perindat pe la Judecătorie, aruncând priviri dure în stânga și-n dreapta, în căutarea celor care lar fi putut da în gât pe cămătarul buzoian. Din fericire, ziua s-a terminat cu bine, după ce a ieșit din boxa acuzaților, Nissan urmând să ia din nou calea Focșaniului, acolo unde a fost încarcerat și unde va aștepta o nouă decizie a magistraților.
Reamintim, pe 18 octombrie, Valeriu Negociu zis Marian Nissan a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, fiind acuzat de şantaj. El împrumuta cu sume foarte mari diverşi patroni care nu se mai descurcau cu banii. Le cerea apoi dobânzi foarte mari, pe care afaceriştii abia le puteau suporta. Cei care nu i-au putut restitui cămătarului banii ceruţi, erau umiliţi, şantajaţi, ameninţaţi şi chiar bătuţi. Până acum, anchetatorii au identificat cel puţin cinci victime ale lui Nissan, în timp ce alţi buzoieni care de-a lungul vremii au apelat la serviciile interlopului, au plecat din ţară de frică ori au fost nevoiţi, potrivit anchetei, să-i cedeze acestuia bunuri de valoare, maşini şi chiare imobile.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.