pacienti spital

Spitalul Județean Buzău nu a ieșit deloc bine în urma controlului efectuat la cererea prefectului județului Buzău, control efectuat de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică și de cei ai Casei Județene de Asigurări de Sănătate. Cea mai mare parte a neregulilor constatate au ca principală cauză faptul că cea mai mare unitate spitalicească din județ funcționează într-un spațiu care nu se mai potrivește deloc cu actualele standarde impuse de legislația în vigoare dar și din cauza lipsei banilor care nu permit astfel nici cele mai mici cheltuieli pentru îmbunătățirea condițiilor în care sunt tratați pacienții. Astfel, conform directorului Direcției de Sănătate Publică, medicul Venera Acsinte, condițiile igienico- sanitare lasă cel mai mult de dorit în cea mai mare unitate spitalicească a județului și acest lucru are la bază o multitudine de factori.
„Asigurarea condițiilor generale de igienă sunt încălcate în principal prin nerespectarea circuitelor generale ale spitalelor se datorează faptului că, construcția inițială a fost gândită la nivelul anilor 70 și de atunci nu a mai fost construită o altă locație care să poată să respecte aceste circuite funcționale”, a declarat medicul Venera Acsinte, director al DSP Buzău.
Astfel, la Spitalul Județean Buzău nu se pot respecta circuitele generale pentru că toate culoarele se intersectează iar lifturile nu sunt toate funcționale.
„Circuitul pacienților, al vizitatorilor, al personalului, al medicamentelor, a lenjeriei curate și murdare, al deșeurilor medicale și menajere se intersectează în lipsa unor coridoare speciale. S-a încercat de-a lungul timpului să se realizeze aceste circuite pe niște canale orare și măcar la nivel de lift să se poată face dezinfecția după ce a fost încărcat cu deșeuri sau lenjerii murdare dar nu întotdeauna acest lucru se poate face mai ales că acum a intervenit și acest nou program de vizite ”, a declarat medicul Venera Acsinte.
Există deficiențe și cu privire la mobilier pentru că nu toate secțiile au putut fi reabilitate de-a lungul timpului. De asemenea, nici lenjeria de pat nu este asigurată decât în proporție de 30 la sută și nici medicamentele nu pot fi asigurate întotdeauna pe perioada internării.
„Concluziile raportului de control al CJAS arată că în special se respectă principalele obligații contractuale cu Casa. Principala problemă care a fost constatată a fost neasigurarea serviciilor medicale din punct de vedere al asigurării în totalitate a medicației necesare pe toată durata internării”, a precizat medicul şef al Casei de Asigurări de Sănătate Buzău, Florentina Morariu.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.