UPU-3
Spitalul Județean Buzău, din nou, ținta unor acuze extrem de grave. Medicii din cea mai mare unitate spitalicească buzoiană sunt acuzați că au tergiversat nepermis de mult operația în cazul unui pacient a cărui mână fusese amputată într-un accident rutier. Halucinant este faptul că rudele și avocatul victimei susțin că intervenția a fost întârziată pentru că medicii habar nu au avut unde este brațul smuls al bărbatului, braț care spune bărbatul accidentat i-ar fi fost pus în brațe, în salvarea cu care a fost adus la spital.

Nenorocirea s-a abătut asupra lui Ionel Mihai Văduva în după amiaza zilei de 23 iulie. Bărbatul care este electrician era pieton și se deplasa lângă rigolă, în afara drumului național 10 Brașov Buzău, pe raza satului Lunca din Pătârlagele. La un moment dat, omul a observat cum pe șosea se deplasau cu mare viteză trei mașini. La un moment dat una dintre mașini care aparține unui lanț de magazine de bricolaj, a efectuat un triplaj, lovindu-l pe bărbat și smulgându-i brațul care a fost aruncat la circa 20 de metri de corp.
Odată adus la Spitalul Județean Buzău, avocata victimei, Mihaela Angheluș, dă de înțeles că bărbatul a fost victima birocrației, dar și a indiferenței și nepăsării medicilor, care ar fi tergiversat nespus de mult operația, pe motiv că membrul bărbatului, care ar fi fost adus în salvare alături suferind, a fost de negăsit trei sferturi de ceas.
”La locul accidentului s-a deplasat un echipaj SMURD dar au refuzat să transporte victima cu elicopterul, spunând că nu se poate. Victima a fost dusă circa 30 de km cu mașina și internată în spitalul din Buzău. La spitalul din Buzău, medicul în loc să acorde primul ajutor s a ocupat întâi să facă poze. S a refuzat transportarea victimei la București, motivat de faptul că în spitalul din Buzău timp de 40-45 de minute nu s-a mai găsit mâna victimei. În cele din urmă a fost operat la Buzău de un medic care a cauterizat rana. După operație, respectiv seara în jurul orelor 20-21, victima a fost adusă la Spitalul Universitar București și internară, acolo se află și în prezent. Acolo, medicii i au spus că nu mai pot face nimic. În mod greșit, victima în loc să fie trimisă la București ca urgență și împreună cu fișa medicală, a fost doar adusă de la Buzău prin transfer. Victima are nevoie de chirurgie plastică și reparatorie pentru protezare”, susține avocata bărbatului, Mihaela Angheluș.
În urma reclamațiilor primite de la rudele și avocatul bărbatului, conducerea Spitalului Județean Buzău a demarat o anchetă.
”Când a fost adus la UPU, pacientul era stabil, conștient, a fost evaluat clinic și a primit îngrijiri medicale. Ulterior, bărbatul a fost internat pe secția de Ortopedie a Spitalului Județean în vederea efectuării hemostazei definitive și plastia bontului. Medicul de gardă din UPU a luat legătura prin sistemul de telemedicină cu mai multe spitale din capitală pentru ca pacientul să fie transportat la un spital, dar medicii au refuzat transferul invocând faptul că nu au echipă de reimplantare. Până la urmă, pacientul a fost transferat la Spitalul Universitar din Capitală”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Buzău, Adriana Bratosin.
După nenorocirea care s-a abătut asupra sa, Mihai Ionel Văduva nu va mai putea lucra niciodată ca electrician. Omul a rămas fără braț și are nevoie de bani grei pentru proteză dar și de recuperare asiduă.
Spitalul Județean Buzău nu este pentru prima dată implicat într-un asemenea scandal, în care bolnavii ori rudele pacienților se plâng de modul cum sunt tratați, de neimplicarea cadrelor medicale ori chiar de faptul că li se cer bani mulți pentru a fi îngrijiți.
Din păcate însă, neajunsurile cu care se confruntă sistemul medical buzoian și cel românesc în general, vor mai naște, cu siguranță, astfel de drame. Cât despre tragerea la răspundere a celor care contribuie la nenorocirea bolnavilor, slabe speranțe.
C.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.