Cersetor

Situație ieșită la iveală, zilele acestea, când gerul năprasnic a pus stăpânire pe județul Buzău. În municipiul reședință de județ, nu există un centru în care să se adăpostească peste noapte persoanele fără locuință. De fapt, centrul există dar nu poate funcționa pentru că nu are undă verde pentru angajări de la Ministerul Muncii.
În lipsa acestei decizii, centrul rămâne închis în timp ce persoanele fără adăpost sunt luate din calea gerului și duse la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean Buzău, acolo unde este oricum extrem de aglomerat și nu există personal suficient care să facă față valului de pacienți.
”Suntem pregătiți, avem toate condițiile și dotările, avem contracte cu cantina pentru servirea mesei, dar nu avem personal. Am înțeles că în prima ședință de Guvern, organigrama va fi aprobată, cu 11 persoane angajate și vom demara și dosarul de acreditare, probabil că vom fi funcționali din ianuarie”, a declarat directorului centrului Marius Lungu.
Lungu a explicat și cum a fost posibilă, anul trecut, deschiderea temporară a centrului: ”Anul trecut a fost o situație specială, Buzăul a fost declarată zonă calamitată, am cazat atunci circa 12 persoane timp de 2 săptămâni, dar atunci a fost o situație specială, ne-am permis să încălcăm legea. Acum nu ne mai permitem asta pentru că nu avem nici un angajat”.
În noaptea de joi spre vineri când în municipiul Buzău minima înregistrată a fost de -23,3 de grade Celsiusm, polițiștii și polițiștii locali au ridicat de pe stradă, din stații CFR ori din canale 12 persoane fără adăpost. Oamenii au ajuns la UPU în Spitalul Județean Buzău, acolo unde au primit îngrijiri medicale, după care, dimineață, au părăsit unitatea medicală.
Astăzi, la prânz, în Spitalul Județean Buzău mai rămăseseră trei persoane internate. Este vorba despre o femeie nevăzătoare din Viperești care locuia într-o casă dărăpănată și fără sursă de încălzire dar și despre doi soți de peste 80 de ani din Grebănu, care, se pare că ar fi fost bătuți și izgoniți de acasă de propriul fiu.
Astăzi, Direcția de Sănătate Publică a transmis adrese către toate spitalele din județul Buzău prin care medicilor li se cere să primească oamenii fără adăpost, în timpul nopților geroase, chiar dacă nu au nevoie de îngrijiri medicale de urgență, pentru ca nevoiașii să nu cadă victime temperaturilor siberiene din această perioadă.
Cristina DINULESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.