Ion TRUSCA

Producătorul de energie Hidroelectrica, deţinut de stat, va scoate la vânzare, începând cu luna iunie, 88 de microhidrocentrale, din cele aproape 160 de unităţi pe care le mai are.
„Procesul de vânzare se va desfăşura în etape, începând cu luna iunie 2013, prin metode transparente şi competitive, cu respectarea legislaţiei române în vigoare”, se arată într-un comunicat al Hidroelectrica.
Hidroelectrica a început să vândă primele microhidrocentrale în 2004, iar până în 2008 a vândut 81 de unităţi, pentru 60 milioane de euro. Din 2008 până în prezent compania nu a mai vândut microhidrocentrale. Din cele 88 de microhidrocentrale scoase la vânzare patru se află pe raza județului Buzău. Este vorba despre microhidrocentralele Chiojd 1 și 2, Chiojd 3, Mânzălești și Lopătari.
Conform directorului Hidroelectrica Buzău, Ion Trușcă, hidrocentralele scoase la vânzare sunt unități vechi, construite în anii 80 și care nu au fost foarte bine gândite astfel încât costurile de producție ale energiei electrice sunt destul de mari.
În ceea ce privește planul de reorganizare anunțat de administratorul judiciar, acesta a fost prezentat Guvernului,săptămâna trecută iar de câteva zile veștile rele au ajuns și la Buzău.
6 sucursale ale Hidroelectrica, printre care şi cea de la Buzău, ar urma să fie reorganizate și aproximativ 60 de salariaţi ar putea fi disponibilizaţi.
„Prin această reorganizare de la Buzău vor pleca acasă 60-65 de angajați ceea ce cred că este destul de grav mai ales că acești salariați vor deveni o problemă socială pentru județ”, considerăă liderul de sindicat al Hidroelectrica Buzău, Nicolae Manea.

În prezent, Sucursala Hidroelectrica Buzău număra 320 de angajați și este cotată ca și o sucursală medie comparativ cu celelalte unități deținute de producătorul de energie la nivel național. 50 din cei peste 300 de angajați urmează să participe la finele acestei săptămâni la un amplu protest în Capitală. Printre sucursalele care ar urma sa intre în reorganizare se află și cele de la Târgu-Jiu, Caransebeş, Oradea, Sibiu şi Sebeş.
Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.