”Super luna”, un fenomen astronomic inedit, i-a pus la lucru pe fotografii dornici să surprindă momente unice în viață și a dat frâu liber imaginației celor care au fost curioși să observe satelitul natural al Pământului, într-un moment aparte. În noaptea de duminică spre luni, atunci când a putut fi admirată ”Super Luna”, rețelele de socializare au fost invadate de fotografii, realizate de profesioniști sau nu, fotografii care mai de care mai reușite. Iată cum s-a văzut ”Super Luna” la Buzău:
În noaptea de duminică spre luni, satelitul natural al Pământului s-a aflat la o depărtare de 356.896 de kilometri de Terra și a putut fi observat începând cu ora 21.12.
„Super Luna” reprezintă acel fenomen astronomic care constă în suprapunerea fazei de Lună plină/ Lună nouă cu poziţia satelitului la perigeul – punctul cel mai apropiat de Terra de pe orbita satelitului – traiectoriei sale circumterestre.
„Super Lună” este un termen nou introdus în astronomia modernă şi a fost inventat de astronomul Richard Nolle în 1979. Termenul, foarte pompos, a devenit foarte popular în ultimii ani. Anterior, astronomii numeau acest fenomen pur şi simplu „Lună plină la perigeu”, respectiv „Lună nouă la perigeu”.
Potrivit definiţiei date de Richard Nolle, o „Super Lună” este o Lună nouă sau una plină care se află la punctul cel mai apropiat de Terra pe orbita satelitului. Fenomenul este considerat banal din punct de vedere astronomic, pe parcursul unui an putând fi observate, în medie, aproximativ 4-6 „Super Luni”.
De asemenea, aproximativ o dată la un an şi 48 de zile, Luna se află la perigeul maxim.
În ceea ce priveşte anul 2014, potrivit definiţiei lui Nolle, se pot observa cinci „Super Luni”. Prima din 2014 a fost pe 1 ianuarie, a doua, pe 30 ianuarie, a treia, pe 12 iulie, a patra pe 10 august, urmând ca ultima din an să fie pe 9 septembrie.
Astronomii spun că nu se poate sesiza o diferenţă cu ochiul liber între o „Super Lună” şi o Lună plină/ Lună nouă obişnuită.

În ciuda scenariilor apocaliptice legate de „Super Lună” existente în credinţa populară, cercetătorii de la NASA au anunţat în numeroase rânduri că nu au descoperit nicio corelaţie directă între dezastrele naturale de pe Terra şi Luna la perigeu.
În timpul fenomenului de „Super Lună”, Pământul, Soarele şi Luna sunt aliniate – Terra aflându-se între Lună şi Soare. Forţele gravitaţionale exercitate pe Terra de Lună şi Soare determină o creştere/ scădere mai mare a mareelor, fapt care i-a determinat pe „alarmişti” să afirme că există o legătură între „Super Lună” şi calamităţile naturale. Însă, potrivit NASA, mareele din timpul fenomenului de „Super Lună” sunt doar cu câţiva centimetri mai înalte decât cele produse în mod obişnuit.
Pe de altă parte, Perseidele, unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an, va avea anul acesta punctul maxim de activitate în noaptea de 12 spre 13 august, între orele 11.00 şi 05.00 (ora României).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.