Cristi BIGIU

Președintele Consiliului Județean Buzău, Cristi Bîgiu, apela la vrăjitoare. Potrivit unor surse citate de postul de televiziune B1, Bîgiu ar fi mers la vrăjitoare iar acestea i-ar fi prezis că sunt șanse mari să fie ridicat de DNA.
Potrivit B1 TV, Bîgiu lua mită doar prin intermediari iar la momentul flagrantului în urma căruia a fost reținut avea asupra suma de 13.000 lei.

Cristi Bîgiu, președinte al CJ Buzău, a fost reținut în ziua de Moș Crăciun, fiind apoi băgat în arestul POliției Capitalei, acuzat fiind de luare de mită în formă continuată. O dată cu Bîgiu, a fost săltat și finul său, liberalul Florin Colgiu, reținut pentru complicitate la luare de mită în formă continuată.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor obţinute de MEDIAFAX, în intervalul decembrie 2013-decembrie 2014, preşedintele Consiliului Judeţean Buzău (CJ), Marian-Cristinel Bîgiu, i-a solicitat lui Dragoş Cojocea, director executiv al Direcţiei de Dezvoltare Regională din CJ, să facă demersuri pentru declanşarea procedurilor de achiziţie directă (prin modificarea proiectului iniţial în cuantum de 400.000 de lei, legat de întocmirea Strategiei de dezvoltare durabilă a judeţului Buzău pentru perioada 2014-2020 şi împărţirea în trei componente, astfel încât să fie posibilă evitarea procedurii de licitaţie publică) şi identificarea unor firme dispuse să semneze, în mod formal, aceste proiecte.

Proiectele respective urmau să fie făcute, de fapt, de Dragoş Cojocea, urmând ca după întocmirea acestora şi aprobarea plăţilor de către preşedintele CJ Buzău Cojocea să îi dea lui Bîgiu jumătate din suma achitată, respectiv 200.000 de lei. Această sumă ar fi urmat să fie recuperată de Cojocea de la firmele care figurau în mod fals ca executanţii celor trei proiecte.

Anchetatorii spun că în a doua jumătate a lunii decembrie 2013, Dragoş Cojocea i-a dat preşedintelui CJ Buzău, drept mită, aproximativ 70.000 de lei, reprezentând mai mult de jumătate din valoarea unei facturi de 130.000 lei, sumă care fusese virată unei firme din Călăraşi – Asociaţia pentru Dezvoltare, Inovaţie, Cultură şi Antreprenoriat (A.D.I.C.A.). Acestei firme îi fusese atribuit în mod direct contractul pentru prima componentă a Strategiei de dezvoltare durabilă a judeţului Buzău, anume principalele direcţii de dezvoltare şi analiza S.W.O.T.

Conform surselor citate, directorul din CJ Dragoş Cojocea a primit suma de 70.000 lei de la reprezentantul legal al A.D.I.C.A. Călăraşi, respectiv Gabriela Camelia Bădică, care a fost consilier judeţean PSD la Călăraşi, în mandatul 2008-2012.

Mita i-a fost dată lui Bîgiu în parcarea unui supermarket din Buzău, prin intermediul finului acestuia, Florin Mădălin Colgiu.

În luna august a acestui an, Cristinel Bîgiu i-a cerut lui Dragoş Cojocea să înceapă procedurile de atribuire directă pentru cea de-a doua componentă a Strategiei de dezvoltare durabilă, fiind declarată câştigătoare aceeaşi firmă, respectiv A.D.I.C.A. Călăraşi. Şeful CJ Buzău urma să primească mită jumătate din valoarea contractului, respectiv 50.000 de lei.

„În data de 4 decembrie 2014, Bîgiu Marian Cristinel i-a solicitat în mod expres martorului Cojocea Dragoş să-i remită până cel mai târziu la data de 8 decembrie suma de 50.000 de lei, indicându-i ca persoană intermediară care urma să primească suma de bani în numele preşedintelui Consiliului Judeţean pe consilierul judeţean Piţigoi Ionuţ Robert, persoană de încredere a numitului Bîgiu Marian Cristinel”, se arată în documentele anchetatorilor obţinute de MEDIAFAX.

Sâmbătă, Dragoş Cojocea i-a dat banii consilierului judeţean Robert Ionuţ Piţigoi, în parcarea unui restaurant din Buzău, pentru ca Piţigoi să îi dea şefului CJ Buzău. Suma de bani a fost ascunsă într-o cutie de whisky, iar Cojocea şi Piţigoi au glumit pe acest subiect, în momentul în care Cojocea i-a dat banii consilierului judeţean, după cum reiese din interceptările realizate de DNA în acest dosar, în baza mandatelor emise de judecători.

„COJOCEA DRAGOŞ: Nu mi-ai zis bă, că eşti şi NICU şi eu te ştiam de IONUŢ. Bă!

PIŢIGOI IONUŢ ROBERT: Ă!

COJOCEA DRAGOŞ: Ţi-am luat şi eu un cadou din partea mea.

PIŢIGOI IONUŢ ROBERT: Mulţam! Am înţeles.

COJOCEA DRAGOŞ: Nu ştiu dacă-ţi place marca asta?

PIŢIGOI IONUŢ ROBERT: Am înţeles.

COJOCEA DRAGOŞ: E bună? Da? Vezi tu acum… să nu te pună dracu` să tragi din ei că-l
întreb luni pe şefu`dacă ai tras din…

PIŢIGOI IONUŢ ROBERT: Bă, poate îţi dau doi pumni acuma …[cuvânt obscen]…

COJOCEA DRAGOŞ: Bă, vezi că…!

PIŢIGOI IONUŢ ROBERT: …[râde]… De handicapat”.

Ulterior, consilierul judeţean Ionuţ Robert Piţigoi s-a întâlnit cu preşedintele CJ Buzău, Cristinel Bîgiu, spunându-i că are cei 50.000 de lei de la Cojocea şi întrebându-l care este destinaţia banilor.

Discuţia ambientală surprinsă de procurori în baza unui mandat emis de instanţă arată preocuparea lui Bîgiu de a nu se afla de suma de bani. Astfel, din înregistrări reiese că Bîgiu a vrut să ştie cât mai multe detalii legate de comportamentul lui Cojocea în momentul în care a dat banii.

„BÎGIU MARIAN CRISTINEL: Cum a dat?

PIŢIGOI IONUŢ ROBERT: Într-o sticlă de whisky.

BÎGIU MARIAN CRISTINEL: A, şi a pronunţat el cinci sau d-ale lui.

PIŢIGOI IONUŢ ROBERT: Nu, a, ba da! Eu nu i-am numărat, mi-a zis că sunt cincizeci d emii.

BÎGIU MARIAN CRISTINEL: Nu număratul. În ce context?

PIŢIGOI IONUŢ ROBERT: Îm?

BÎGIU MARIAN CRISTINEL: În ce context?

PIŢIGOI IONUŢ ROBERT: Niciun context, nu.

BÎGIU MARIAN CRISTINEL: A, da’ a spus cincizeci saunu ştiu ce?

PIŢIGOI IONUŢ ROBERT: Da, da, da!

BÎGIU MARIAN CRISTINEL: Putea să fie ceva grav?

PIŢIGOI IONUŢ ROBERT: Sper că nu, adică, nu cred.

BÎGIU MARIAN CRISTINEL: Eu d-asta ţi-am zis să….

PIŢIGOI IONUŢ ROBERT: Cred că nu.

(…)

BÎGIU MARIAN CRISTINEL: Hai! Şi mai zi-mi şi mie… Hai, că nu închide în două minute, ce mai zicea ăla?

PIŢIGOI IONUŢ ROBERT: Nimic, am stat de vorbă de Revelion, de astea…

BÎGIU MARIAN CRISTINEL: L-ai mai întrebat ceva? L-ai întrebat? Că, ce?

PIŢIGOI IONUŢ ROBERT: Mă duc să…

BÎGIU MARIAN CRISTINEL: Da’ nu înţelegce zici! De ce zici….?.

PIŢIGOI IONUŢ ROBERT: E periculos acuma cu toate nebuniile astea la televizor…

BÎGIU MARIAN CRISTINEL: Şi n-ai, n-ai discutat? Nu ţi-a făcut vreun semn dacă e vreo problemă ceva? Sau nu e?”

Anchetatorii notează, de asemenea, că preşedintele CJ Buzău i-a cerut consilierului judeţean Ionuţ Piţigoi să disimuleze mita printr-un împrumut de la Dragoş Cojocea.

Consilierul judeţean Ionuţ Piţigoi a fost ales pe listele USL, la momentul alegerilor locale din 2012 el fiind membru PNL, partid din care a făcut parte şi Marian Cristinel Bîgiu, timp de 17 ani. În luna septembrie a acestui an, Piţigoi a trecut la PSD, alături de Cristinel Bîgiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.