Anual, peste o mie de buzoieni primesc cumplita veste că suferă de cancer. Într-o formă mai avansată a afecțiunii ori cu șanse de recuperare, buzoienii cu cancer sunt din ce în ce mai mulți.
În 2008, de pildă, aproape 1400 de persoane din județul Buzău au aflat că suferă de o afecțiune oncologică, cei mai mulți bolnavi, 837, provenind din mediul rural. De departe, cea mai des întâlnită formă de cancer a fost în 2008 cea la nivelul plămânilor, urmată de cancerul de sân și cel de stomac. Din păcate, puțini au fost pacienții care au ajuns la medic într-o formă în care au putut fi recuperați. De exemplu, din 94 de bolnavi de cancer la stomac descoperiți în 2008, unul singur s-a prezentat la specialist într-o fază în care i s-au dat speranțe de vindecare.
În 2009, medicii au dat diagnosticul de cancer în cazul și mai multor buzoieni. 1445 de persoane din întreg județul, cele mai multe de la țară, au aflat că suferă de o tumoare malignă. Iar vestea și mai proastă este că puțini au fost cei care s-au prezentat la timp la medic, doar în cazul a 217 buzoieni medicii fiind de părere că boala poate fi învinsă.
În anul 2010, numărul buzoienilor diagnosticați cu cancer a rămas constant, în jurul a 1400 de persoane cu doar 154 de stadii curabile. De departe, cel mai des întâlnit a fost cancerul bronho-pulonar, urmat de cel de sân, cel de stomac și prostată. Iar tragedia și mai mare este că, odată descoperiți cu cancer, puțini buzoieni au putut fi tratați, mulți sfârșind la scurt timp de la vestea că suferă de o afecțiune incurabilă. Conform statisticilor realizate de Direcția de Sănătate Publică Buzău, an de an, peste o mie de buzoieni sunt răpuși de cancer.
Medicii de sănătate publică atrag atenția că trebuie să fim cu ochii-n patru atunci când vine vorba de sănătatea noastră ori a celor apropiați nouă, să mergem, periodic, la controlul medical și la analize. O informație utilă este că la femei cel mai des întâlnit cancer este cel la sân, col uterin, stomac, plămân și colorectal, cancerul de col uterin determinând mai multe decese decât cancerul de sân. La bărbați, primele cinci localizari ale cancerului sunt la nivelul plămânilor, stomacaului, la ficat, esofag ori colorectal.

Cristina DINULESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.