Tabăra de Sculptură de la Măgura, județul Buzău a fost reinaugurată, miercuri, sub forma Muzeului În aer liber-„Tabăra Măgura”, cel mai mare ansamblu de acest fel din sud-estul Europei.

Organizată în perioada 1970 – 1985 la inițiativa sculptorului Gheorghe Coman pentru a marca 16 secole de la prima atestare documentară a orașului Buzău Tabăra Măgura 256 de sculpturi realizate și donate apoi de 163 de artiști plastici în cei 16 ani de  existență a taberei.

Tabăra Măgura a intrat din anul 2018 într-un proces de reabilitare  și modernizare în mai mulți pași, proces care a fost oprit în anul 2020 odată cu venirea pandemiei de Covid-19 și reluat în primele 6 luni ale lui 2022.

În tot acest timp a fost igienizată zona, au fost montate camera de supraveghere iar fiecare sculptură a fost dotată cu un cod QR care odată scanat cu telefonul mobil oferă informații precum denumirea operei de artă, anul realizării, autorul, CV-ul acestuia precum și locuri unde mai sunt amplasate opera de artă ale aceluiași autor.

Miercuri,  reprezentanții Muzeul Județean  împreună cu conducerea Consiliului Județean Buzău a reinaugurat tabăra sub forma unui muzeu în aer liber unde în fiecare week-end vor avea loc o serie de activități recreative și culturale menite să atragă in zonă eventualii turiști.

„Este o zonă unde buzoienii, în general la sfârșit de săptămână, ies la picnic relaxare și așa mai departe. Este și o zonă cu o încărcătură dacă vreți spirituală că în apropiere avem Mănăstirea Ciolanu și este și o zonă dacă vreți care ne este tare dragă nouă buzoieni și nu plină de cultură și artă. Aici ne aflăm pe locul unde o idee să zic e generoasă din anii 70 practic și până în 1985 aici în fiecare vară veneau oameni de artă unde au făcut aceste minunății. Iacătă că s-a plecat de la o idee cum să facem în așa fel să reinventăm dacă vreți acest loc mirific și acolo unde cu bani puțini dar cu multe idei și foarte, foarte multă muncă să se poate face absolut ceva. Aici în fiecare vară cu siguranță și nu numai se vor desfășura tot felul de activități. Dacă e să vorbim despre investiții… bani așa prea mulți nu au fost cheltuiți. Au fost cheltuiți aproape 580 000 de lei din care s-a făcut iluminatul, punerea în valoare a statuilor, drenajul zonei. O să mai avem condiții ok din punct de vedere al igienei, pază și așa mai departe. Și ce este cel mai și cel mai important zic eu a devenit chiar în adevăratul sens al cuvântului un muzeu în aer liber cum nu multe zone din țara asta și chiar din Europa au în acest moment. Nu ne vom opri aici. Vreau să mai facem și o parcare pentru autocare pentru că așa să se poată pune în valoare și turismului”, a spus președintele CJ Buzău Petre Emanoil Neagu.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.