Sărbătorită de 55 de ani, 30 ianuare este Ziua Internaţională pentru nonviolenţă în şcoală.Apărută în 1964 ca o iniţiativă mondială, ea coincide cu comemorarea asasinării lui Mahatma Gandhi. Scopul promovării acestei zile este dezvoltarea sistemului de învăţământ în baza a trei valori cardinale: respect, solidaritate şi nonviolenţă.Aceste valori invocă împreună dreptul la siguranţă al elevilor.
În acest context, Organizaţia de tineret şi Departamentul pentru Egalitate de Şanse din PRO ROMÂNIA atrag atenţia asupra răspândirii aproape generalizate a acestui fenomen în şcolile din ţară,în pofida modificării recente a Legii nr. 1 din 2011 (Legea Educaţiei).Deşi există cadru normativ,soluţiile la nivel executiv par să nu fie aplicate deloc,statisticile arătând în continuare Romania pe primul loc la capitolul victimelor acestui timp de agresiune. Aşadar, Organizaţia de tineret PRO România transmite un mesaj ferm,„Stop violenţeiîn şcoli!”, iar la niveul tuturor filialelor membrii PRO România au desfășurat ieri, o campanie de conştientizare şi prevenire a violenţei de tip„bullying”.
Nici tinerii buzoieni ai partidului PRO România nu s-au lăsat mai prejos. demarând o amplă acțiune în acest sens, iar ieri, președintele Alexandru Dobre, însoțit de o parte din colegii organizației pe care o coordonează, au lansat o dezbatere pe tema în cauză și au lansat în on line mai multe filmulețe sugestive. De asemenea, pe viitor, tinerii PRO România Buzău vor continua astfel de acțiuni, bine primite la nivel central, ele fiind apreciate de Miroslav Stanici și Anca Bălășoiu, mesajul lor fiind unul de susținere.
„Salutăm iniţiativa Organizaţiei de Tineret, în ceea ce priveşte această campanie, desfăşurată la nivel naţional! Bullying-ul este un fenomen cu consecinţe deosebit de grave asupra căruia autorităţile mai au mult de lucrat. Sunt necesare măsuri eficiente de conştientizare şi combatere”, a arătat Anca Bălăşoiu, coordonatorul pe Egalitate de Şanse a Pro România.
„Problema bullying-ului este una dintre cele mai grave ale sistemului formal de educație. Ne am dorit sa atragem atenția prin aceasta campanie asupra faptului ca deși exista cadru legislativ, la nivel executiv lucrurile practic stagnează. Iar pe fondul neintervenției guvernamentale în aceasta problema lucrurile se agravează aproape într-un mod insidios pe zi ce trece”, a completat Miroslav Stanici coordonatorul organizației de tineret.