Visinescu
Torționarul Alexandru Vișinescu, fost comandant al Pușcăriei din Râmnicu Sărat în perioada în care aici s-au produs cele mai mari orori, a încercat să scape de presa din București, ascunzându-le la Buzău. Însă nici aici, Vișinescu nu a avut parte de liniște. El a fost surprins marți de jurnaliștii buzoieni în centrul Buzăului.
Potrivit cotidianului Opinia, torționarul ar fi cazat la un hotel din centrul Buzăului iar la prânz ar merge la sora sa, care locuiește, în apropiere, pentru a servi masa.
Surprins de jurnaliștii buzoieni, Alexandru Vișinescu a răspuns calm la salut însă a devenit extrem de iritat în momentul în care a fost întrebat despre motivele vizitei sale la Buzău la scurt timp de la acuzele privind comiterea mai multor crime în penitenciarul din Râmnicu Sărat.
„Nu vă interesează de ce am plecat din Bucureşti. Vă rog să mă lăsaţi în pace, nu mă obligați să procedez altfel, lăsați-mă-n pace. Este viața mea, nu mă forțați să procedez altel”, le-a spus extrem de iritat Vişinescu ziariştilor buzoieni.
Potrivit Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Alexandru Vişinescu este primul dintr-o listă cu 35 de angajaţi ai Direcţiei Generale a Penitenciarelor care au exercitat funcţii în perioada 1950-1964. Potrivit IICCMER, în calitate de comandant de penitenciar, potrivit Regulamentului de funcţionare a Direcţiei Generale a Penitenciarelor (DGP), Alexandru Vişinescu era direct responsabil de „viaţa deţinuţilor”, iar ansamblul condiţiilor de detenţie era organizat „sau cel puţin tolerat” de către acesta, Vişinescu fiind singura persoană în măsură să ia decizii în ceea ce priveşte condiţiile de detenţie, a arătat IICCMER.
În urma investigaţiilor desfăşurate în ultimele luni de către reprezentanţii institutului, au fost identificate mai multe probe ce indică faptul că, în perioada în care lt. col. (r.) Alexandru Vişinescu (88 de ani, în prezent) a îndeplinit funcţia de comandant al penitenciarului Râmnicu Sărat, respectiv 1956-1963, deţinuţii politici au fost supuşi unui regim de detenţie extrem de dur.

„Regimul de detenţie poate fi calificat drept unul de exterminare, prin raportare la condiţiile inumane de detenţie, care au dus în final la decesul unor deţinuţi politici aflaţi în executarea pedepselor privative de libertate în această închisoare”, a precizat preşedintele IICCMER, care a explicat că, simultan cu denunţul penal, institutul a transmis Parchetului probele referitoare la activitatea lui Vişinescu, care constau în câteva sute de documente de arhivă şi mărturii.
Potrivit preşedintelui excutiv al IICCMER, regimul de exterminare pus în aplicare de lt. col. (r.) Vişinescu este caracterizat prin lipsa hranei, lipsa medicamentelor şi a îngrijirilor medicale, pedepsele aplicate pentru abateri de la regulament şi, nu în ultimul rând, prin decesele survenite.
Reprezentanţii institutului au mai arătat că, între anii 1956 şi 1963, la Râmnicu Sărat s-au înregistrat cinci cazuri de deces posibil de documentat (Ion Mihalache, Gheorghe Dobre, Gheorghe Plăcinţeanu, Victor Rădulescu Pogoneanu, Mihail Romniceanu), cauzate de: colaps cardio-vascular, insuficienţă circulatorie cerebrală, hemoragie cerebrală sau afecţiuni ale aparatului digestiv – ileus paralitic ireversibil – aşa cum rezultă din procesele verbale de constatare a decesului, în documente fiind consemnate semnele vizibile ale malnutriţiei.
C.D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.