Încet, încet, medicii de familie din județul Buzău au început să semneze actele adiționale cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, după ce săptămâna trecută, multe dintre halatele albe, în lipsa unui act parafat cu CNAS, au refuzat să prescrie rețete în regim special chiar și bolnavilor cronici.

De vineri însă, situația a început să revină la normal, multe dintre cadrele medicale din dispensare alegând să semneze acte adiţionale cu Casa de Asigurări, astfel că au și putut prescrie, din nou, reţete pentru medicamente compensate și gratuite ori completa trimiteri către specialişti.

Practice, aceste acte adiționale semnate de medicii de familie prelungesc cu o lună contractele din 2010, dar condiţiile sunt altele, după cum susține directorul de contractare din cadrul Casei de Asigurări Buzău, Simona Anghel, care susține că până vineri la prânz 27 la sută dintre cei 199 de medici de familie din județul Buzău semnaseră aceste acte: “Actele normative sunt  publicate în Monitorul Oficial, deci, sunt cunoscute de toţi. Ultima zi de semnare a actului adiţional este marţi, 7 iunie, pentru că la 8 iunie începe perioada de contractare nouă pentru anul 2011-2012”

 

De partea celaltă, reprezentanţii medicilor la nivel de patronat spun că mai sunt câteva probleme care îi nemulţumesc. Una dintre ele este dotarea obligatorie cu tehnică IT a dispensarelor de la ţară, cealaltă se referă la obligativitatea ca medicii să introducă datele pacienţilor pe carduri. Prin urmare, reprezentanţii halatelor albe mai negociază câteva zile.

 

”După ce am citit normele, am constatat că lipsesc două lucruri esențiale care vor destabiliza finanțarea cabinetelor. Cea mai importantă problemă este aceea a  informatizării cabinetelor. La țară, medicii nu au net, ca să-și poată trage net, ca să lucreze on line, așa cum dorește Casa, e necesară o sumă de bani pe care medicul să o aducă de acasă. Medicul nu finanțează sistemul sanitar din România. Apoi, o altă problemă: redactarea cardurilor de asigurat rămâne problema medicului de familie. Aceste carduri se vor redacta în timpul orelor de program. Consultăm sau facem carduri de asigurat? Noi vom semna aceste acte adiționale, nu se pune problema să nu le semnăm, dar le vom semna numai când vom fi siguri, când vom avea scris negru pe alb, că toate aceste probleme se vor rezolva”, a declarat medicul Angela Mazdrag.

 

Între timp, medicii de familie care au semnat contractele prescriu din nou reţete cu regim special şi trimiteri. Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate a anunţat că va deconta serviciile inclusiv pentru ultimele zile, medicilor care nu au avut contract. De altfel, actele adiţionale care se semnează zilele acestea au valabilitate de la 1 iunie.

“Actele adiţionale sunt valabile de la data de 1 iunie, cu excepţia cazurilor în care în mod expres doresc să nu fie valabile cu 1 iunie sau nu doresc să mai intre în contract cu Casa, atunci este o perioadă de suspendare ori este riscul dumnealor dacă au eliberat sau nu reţete compensate sau gratuite”, a mai spus directorul de contractare din cadrul CJAS Buzău.

 

Între timp, medicii de familie din țară continuă să fie nemulțumiți pentru modul în care au ajuns să fie tratați de Casa Națională de Asigurări de Sănătate și cer premierului Emnil Boc desființarea acestei instituții.

”Ne menţinem pe poziţii, nu vom ceda. Cei care au semnat sunt prea puţini, nesemnificativi. Acţiunea noastră nu este una politică, este vorba de politica sanitară în sistemul social de asigurări de sănătate. Vedem încheierea acestei crize printr-o mediere a premierului Emi Boc. Medicii cer plata la pacienţi înscrişi, nu la asiguraţi, o valoare minimă garantată cu regularizări trimestriale de minimum 2,5 şi minimum 3 per capita, clarificarea articolului din norme pentru consultaţiile pacienţilor cronici, minimum 9% pentru asistenţa medicală primară din total FNUAS, negocierea tuturor documentelor sau actelor normative care îi privesc”, a declarat, ieri preşedintele Asociaţiei Patronatelor din Medicina de Familie, Doina Mihăilă.

 

Cristina DINULESCU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.