La peste 7 miliarde de lei vechi se ridică amenzile aplicate în luna mai de angajații de la Inspectoratul Teritorial de Muncă agenților economici descoperiți că încalcă noul Cod al Muncii. Aproape jumătate din această sumă a fost plătită de angajatorii prinși că au la lucru persoane fără contracte de muncă, cea mai mare sancțiune fiind dictată în cazul unui afacerist turc descoperit că folosea la negru  9 oameni, pentru aceasta omul alegându-se și cu dosar penal.

Conform inspectorului șef al ITM Buzău, Cecilia Manolescu, în decursul lunii trecute, angajații din subordinea sa împreună cu polițiștii, jandarmii și cu Garda Financiară au efectuat, în total, 210 acțiuni de control menite a descuraja munca la negru.

Chiar dacă au fost însoțiți de oameni în uniformă, inspectorilor de la ITM nu le-a fost deloc simplu să-și facă treaba, în unele situații ei fiind luați la înjurături de agenții economici deranjați de verificări.

Conform surse citate, au fost chiar situații în care inspectorii de muncă au fost agresați fizic și verbal de angajatori, o astfel de situație înregistrându-se în timpul controlului derulat la S.C. Afiliu Trans SRL. Doar în urma intervenției jandarmilor, reprezentanții acestei firme și-au reconsiderat atitudinea și i-au lăsat pe inspectori să-și facă treaba pentru care se aflau acolo.

Pe lângă toate acestea, inspectorii de muncă s-au confruntat și cu alte probleme în timpul verificărilor derulate în ultima lună, de la lipsa de cooperare a persoanelor care muncesc fără forme legale, la adresarea de injurii de către muncitori și de către angajatori, la imposibilitatea accesării bazelor de date de la nivel național în cazul identificării persoanelor care lucrează pentru agenți economici cu sediul în alte județe și până la nemulțumirea angajatorilor legată de faptul că în timpul controlului trebuie întreruptă activitatea.

Chiar dacă le-a fost greu să acționeze în timpul controalelor derulate la foc automat în ultima lună, inspectorii de muncă spun că vor continua verificările, pentru descoperirea angajatorilor care preferă să se folosească de diverse persoane, fără a le angaja, caz în care înșeală statul dar privează și cetățeanul de o serie de drepturi care i se cuvin.

 

Cristina DINULESCU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.