Tabara Francofona

Au venit în tabără să se simtă bine și să învețe lucruri noi și s-au îmbolnăvit pe capete iar acum primesc tratament pentru a-și reveni. Este vorba despre copiii care participă în această perioadă la proiectul denumit Tabăra Francofoniei. 39 de persoane, dintre care 36 de copii și 3 adulți din rândul animatorilor, au început să se simtă rău, marți, prezentând simptome specifice unei toxiinfecții alimentare:  dureri abdominale, vărsături, febră, greaţă, scaune diareice, motiv pentru care a fost solicitat ajutorul medicului care îi are în grija pe copiii din cadrul taberei.  Din fericire, formele de boală sunt ușoare, astfel că nu s-a impus spitalizarea decât a unui copil, la cererea părinților. Cele 39 de persoane ce ar fi mâncat la pensiune supă de pui și musaca, după care ar fi plecat să viziteze stațiunea, iar la întoarcere, simptomele s-ar fi agravat.

Direcția de Sănătate Publică a demarat o anchetă la pensiunea la care copiii sunt cazați și au servit masa. Specialiștii au prelat probe din apă, din alimente dar îi iau la întrebări și pe cei care fac parte din personalul pensiunii, pentru a se afla cauza îmbolnăvirii copiilor și a fi luate măsurile care se impun.

Pe de altă parte, proprietarul pensiunii unde sunt cazați copiii, Poliana Partal, susține că alimentele servite oaspeților au fost optime iar personalul de la bucătărie are analizele la zi.

”La pensiunea noastră toate alimentele sunt primite pe bază de facturi, cu declarații de conformitate, sunt ținute în conditii optime de păstrare iar personalul este la zi cu toate analizele”, a declarant Poliana Partal, proprietara pensiunii Casa cuTei, unde sunt cazați copiii în cadrul Taberei Francofoniei.

Mai mult,  una dintre bucătăresele pensiunii susține că oaspeților li s-ar fi făcut rău din cauza căldurii: ”Au fost la o stână, când au venit de  acolo, ne-am luat de doamnele profesoare, ei erau roșii, roșii la față, aprinși, unii veneau singuri, au zis că le era rău, unii vomitau deja. De la căldură li s a făcut rău”.

 

La pensiunea din localitatea Monteoru unde există suspiciunea unui focar de toxiinfecție alimentară sunt cazate 115 persoane, dintre care 96 de copii cu vârsta cuprinsă între 7 și 14 ani și 19 persoane adulte din Buzău, Constanța, Brăila, Gorj, Iași și București. Cele 115 persoane se află în tabăra de la Monteoru în cadrul unui proiect unic în Europa de Est, Tabăra Francofoniei organizată de Centrul Cultural Francofon Buzău şi Institutul francez.

Coordonatorul Taberei Francofoniei, Monalisa Pleșa, a declarat joi că toți copiii se simt bine în acest moment iar activitățile programate în cadrul proiectului se desfășoară normal. Conform sursei citate, până în acest moment nu se știe cauza îmbolnăvirii copiilor, mai ales că unii au fost la piscină, au mâncat de pildă înghețată în stațiune, în timp ce alții au stat la soare la orele de vârf din zi, și este posibil să fi avut insolație. Pleșa a adăugat că nu poate incrimina, în acest moment, alimentele servite de copii la pensiunea la care sunt cazați, ancheta epidemiologică declanșată de DSP urmând a face lumină în acest caz.

C.S.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.