Creștinii prăznuiesc pe 6 ianuarie sărbătoarea Botezului Domnului, cre cuprinde, pe lângă sfinţirea apei, o serie de obiceiuri populare, printre care spectaculoasa întrecere înot a bărbaţilor pentru a scoate din apă o cruce aruncată de preot şi cel practicat de fete, care pun busuioc sub pernă pentru a-şi visa alesul.Botezul Domnului sau Boboteaza din 6 ianuarie, alături de ziua Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului, prăznuită în 7 ianuarie, marchează sfârşitul sărbătorilor de iarnă şi, totodată, al celor dedicate naşterii lui Iisus Hristos.
Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători, atât pentru creştinii ortodocşi, cât şi pentru cei catolici.
La români, ziua de Bobotează cuprinde motive specifice sărbătorilor de Crăciun. Astfel, în unele zone se colindă, se fac şi se prind farmecele şi descântecele, se află ursitul, se fac prorociri despre noul an.
Iordănitul femeilor este un alt obicei. În trecut, în satele din nordul ţării, femeile se adunau în grupuri mari acasă la cineva şi duceau alimente şi băutură. După ce serveau masa, ele cântau şi jucau toată noaptea. Dimineaţa ieşeau pe stradă şi luau pe sus bărbaţii care apăreau întâmplator pe drum, îi luau cu forţa la râu, ameninţându-i cu aruncatul în apă. În unele regiuni avea loc integrarea tinerelor neveste în comunitatea femeilor căsătorite prin udarea cu apă din fântână sau dintr-un râu.
Se spune că, în noaptea de Bobotează, tinerele fete îşi visează ursitul. Ele îşi leagă pe inelar un fir roşu de mătase şi o rămurică de busuioc, pe care o pun sub pernă. Fetele care cad pe gheaţă în ziua de Bobotează pot fi sigure că se vor mărita în acel an, spune tradiţia populară. Tradiţia mai spune că la Bobotează nu se spală rufe. În această zi sunt interzise certurile în casă şi nu se dă nimic cu împrumut.
La Buzău, ca în fiecare an va avea loc o procesiune de sfințire a apei râului Buzău. Catedrala Municipală Sfântul Sava organizează, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Ciprian al Buzăului şi Vrancei, o procesiune religioasă către râul Buzău, apa în care a fost martirizat Sfântul Sava pe 12 aprilie 372. Procesiunea va porni din faţa Catedralei Sfântul Sava, la ora 12.00, după încheierea Sfintei Liturghii.Credincioşii care doresc să participe la slujba Aghesmei Mari ce se organizează la apa Buzăului sunt aşteptaţi la ora 13.00, lângă podul de la intrarea în localitatea Mărăcineni, în locul special amenajat pentru acest ceremonial religios. După Sfinţirea apei, Sfânta Cruce va fi aruncată în apă pentru a fi scoasă de tinerii temerari, conform unei străvechi tradiţii.
Zeci de polițiști și jandarmi vor fi mobilizați marți pentru a face față numărului mare de credincioși ce vor participa la procesiunea de Bobotează.
Poliţiştii vor fi mobilizaţi în zona lăcaşurilor de cult, pentru prevenirea şi combaterea scandalurilor ori a altor fapte antisociale.
În mod deosebit, se va acţiona în zona Catedralei Arhiepiscopale şi în zona Bisericii „Sf. Sava Gotu” din municipiul Buzău, unde echipaje de poliţie rutieră vor acţiona pentru fluidizarea traficului.
Se vor institui doar restricţii temporare de circulaţie, pe timpul traversării intersecţiilor, însă şoferii care se vor deplasa pe Bulevardul Unirii sunt rugaţi să se conformeze indicaţiilor poliţiştilor rutieri.
De asemenea, pe parcursul oficierii ceremonialului religios şi sfinţirii apei Buzăului, vor acţiona şi poliţişti îmbrăcaţi „în civil”, care vor avea ca prioritate prevenirea furturilor.