Aproape 50 de camioane aparținând transportatorilor și fermierilor buzoieni s-au adunat, miercuri dimineață, în zona șoselei de centură a municipiului Buzău și au plecat către București în cadrul unui protest spontan cauzat în principal de prețurile polițelor RCA și de creșterea accizei la motorină de la 1 ianuarie.

Transportatorii se plâng de faptul că trebuie să plătească prețuri astronomice pentru polițele RCA, polițe care în alte țări din Uniunea Europeană sunt și de 3 ori mai mici(Polonia) ceea ce favorizează practic transportatorii din alte țări să vină să transporte mărfurile românești. EI sunt hotărâți să ceară autorităților plafonarea acestor prețuri și pentru asta au plecat în convoi către capitală unde se vor întâlni cu transportatori și fermieri din alte județe ale țării și vor protesta pe Centura Bucureștiului până când autoritățile îi vor baga în seamă și le vor rezolva doleanțele.

„Nemulțumirile noastre sunt multe. Din punctul meu de vedere personal vă spun că am 42 de ani și nu vreau să mă gândesc să plec din țară. Am doi copii și aș vrea să îi cresc aici în țara noastră și vreau să muncim și să trăim într-un stat sănătos și corect. Eu am o firmă de transport și nemulțumirile sunt multe, problemele generate de autoritățile naționale, de legislația în vigoare sunt foarte multe. Ca și transportatori avem mari probleme când ne expiră polițele RCA, nu avem o predictibilitate și o siguranță că putem să ne plătim această asigurare. Avem niște instituții ale statului inutile și incompetente. ASF ar trebui să reglementeze situația asigurărilor  din piață. Uitați-vă ce s-a întâmplat în ultimii 7 ani, trei falimente majore care au fost plătite din banii noștri. Noi nu vrem nimic să ni se dea  ci doar protecție din punct de vedere legislativ și să trăim, într-un stat corect. Uitați-vă ce s-a întâmplat cu acciza la motorină. Începând cu 1 ianuarie s-a mărit din nou pentru că prețul scăzuse până în anul nou statul s-a gândit să mai bage o acciză suplimentară. Avem această guvernare care anul trecut a spus că nu face măriri de taxe și a venit cu o groază de modificări fiscale iar una cea mai aberantă consider că eu ca și microintreprindere trebuie să plătesc un impozit pe venit de 3%. Pai dacă eu am pierdere pentru că nu merge treaba, am cheltuieli mari, am daune sau nu am încasări de ce trebuie eu să îți dau ție statul român 3% din pierderea mea? Sunt multe nemulțumiri și mi-aș dori ca această răzvrătire să fie pașnică și civilizată și să avem un dialog coerent și corect cu autoritățile statului român”, a spus Ionuț Cercel reprezentantul unei firme de transport din Buzău.

Alături de transportatorii veniți cu camioanele s-au alăturat protestului și fermierii care sunt deranjați de  mai multe probleme cauzate de legislația în vigoare, de lipsa subvențiilor, de nefuncționarea sistemelor informatice ale APIA sau Direcțiilor Agricole dar și de lipsa răspunderii angajaților statului care atunci când comit greșeli nu sunt trași la răspundere.

„Astăzi este un protest și al fermierilor și al transportatorilor iar revendicările sunt în mare parte comune. Legat de transportatori este valoare RCA care în unele condiții este mai mare valoarea poliței decât valoarea mașinii dar și situația din România în general legată de creșterea accizei la motorină de la 1 ianuarie și de abuzurile autorităților în general. Legat de agricultură prețurile scăzute la cereale generat și de importurile din Ucraina, echivalarea categoriei B cu categoria TR pentru utilajele agricole, înregistrarea la primărie a utilajelor agricole doar cu factura pentru că este aproape imposibil să mergi să faci carte de identitate unui utilaj agricol de 30-40 de ani, lipsa subvențiilor din conturi cu diferite tertipuri de gen controale, monitorizare, nefuncționarea sistemelor de la APIA și de la ministere, legea forței majore neimplementată pentru a-i putea susține pe cei care au probleme pentru că după doi ani de secetă cei din agricultură au așa de mari probleme încât chiar nu își pot susține cheltuielile, lipsa Legii arendei, lipsa responsabilității angajaților statului față de greșelile pe care le fac și abuzurile instituțiilor statului care atunci când vin în controale ne dau impresia că deja suntem arestați sau condamnați. Nu este normal ca atunci când vii în control să nu dai un proces verbal de constatare și să dai un termen de remediere a problemelor că așa e simplu vii și aplici amenda și l-ai terminat pe omul ala. Vom protesta până ne rezolvăm problemele pe care le avem pentru că de 30 de ani suntem mințiți, jefuiți și nu rezolvăm niciodată problemele. Faptul că în ultimii ani cei care au guvernat România și au adus țara în stadiul ăsta cu acest deficit financiar nu înseamnă că noi trebuie să suportăm. Au greșit, să plătească! Noi am muncit, ne-am plătit dările și în stilul ăsta nu se poate continua”, a spus Georgian Calotă reprezentant al unei asociații agricole.

2 COMENTARII

  1. […] nu se poate continua”, a spus Georgian Calotă reprezentant al unei asociații agricole.The post Transportatorii și fermierii buzoieni au plecat cu camioanele să protesteze în București alătur… first appeared on Observatorul Buzoian. Citeste mai […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.