PerchezitiiFierVechi-2
Bugetul de stat a fost vitregit de circa 35 de milioane de euro în urma unor afaceri derulate de mai mulți indivizi din Buzău și București care s-au ocupat vreme îndelungată de afaceri cu fier vechi. Din fericire, procurorii DIICOT au intrat pe firul afacerilor ilegale și au destructurat rețeaua care era formată din zeci de persoane, acestea fiind în prezent trimise în judecată.
Iată comunicatul DIICOT în legătură cu afacerea murdară desfășurată de mai mulți agenți economici din Buzău și din Capitală, afacere în urma căreia bugetul de stat a avut serios de suferit:

”Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Buzău au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Marin Iulian Florin, Marin Nicu Marius, Marin Guţă, Zamfira Marian, Stoica Ionel, Cojocea Marius, Cojocea Mirel, Dragomir Marius , Florea Marian, Mutcu Ionel, Toma Bratu, Toma Ion, Florea Adriana, Mihalache Gogu, Mihalache Ilie, Mihai Simeria, Mihai Dorel, Mihai Florica, Stan Florin Daniel, Mihai Gheorghe, Vasile Ilie, Ostăluş Constantin, Nicolae Stancu, Buia Dan şi Mihai Ion pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani, delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată prev. de art. 367 alin,1,2,3 CP, art. 9 alin.1, lit. a,b,c şi alin. 3 din Legea nr. 241/2005 cu aplic. art. 35 alin. 1 CP , art. 29 alin. 1 lit. a,b din Legea 656/2002 cu aplic. art. 35 alin. 1 CP, art. 295 alin. 1 CP cu aplic. art. 35 alin. 1 CP şi art.322 alin. 1 CP cu aplic. art. 35 alin. 1 CP, fapte concurente (art.38 alin. 1 CP ) cu incidenţa art. 5 CP.
Prin actul de sesizare s-a reţinut că inculpaţii susmenţionaţi, în calitate de reprezentanţi legali ai unui număr de 22 de agenţi economici cu sediile în municipiile Bucureşti şi Buzău, precum şi în judeţele Ilfov, Giurgiu şi Vrancea au creat un circuit comercial şi financiar fraudulos prin interpunerea în sistem de reţea tip „suveică” a firmelor cercetate, circuit concretizat în emiterea de documente false de livrare de mărfuri ( preponderent deşeuri metalice). De asemenea, au fost încheiate contracte de prestări servicii sau de executare a unor lucrări, în condiţiile în care respectivele activităţi nu au fost realizate.
Ca efect al înţelegerilor infracţionale prealabile, pentru a se justifica stocul faptic de achiziţii de deşeuri metalice procurate fără documente de la persoane fizice şi entităţi cu comportament de persoane fizice, reprezentanţii a două societăţi comerciale din mun. Buzău, respectiv SC AXE METALORIN SRL Buzău şi SC GEANI CONPES SRL Buzău, precum şi ale altor opt societăţi comerciale din judeţul Ilfov, au acceptat întocmirea de facturi false de livrare de deşeuri metalice prin înscrierea la rubrica „furnizori” a unor firme cu comportament de tip fantomă, care nu livrau în realitate mărfurile către agenţii economici evidenţiaţi din mun. Buzău.
În baza documentelor false de livrare întocmite, se asigura în mod nelegal plata acestora prin decontare bancară către furnizorii fictivi înscrişi în documente. Aceştia din urmă, în baza unor declaraţii pe proprie răspundere şi a unor borderouri de achiziţie false şi neînregistrate în evidenţele contabile solicitau şi ridicau în numerar tot disponibilul bănesc din conturile bancare, pe care îl restituiau persoanelor juridice care le livraseră banii în cont în baza facturilor false, operaţiunile fiind urmate de oferirea unui comision de 0,5% din valoarea fiecărei tranzacţii bancare, inculpaţilor care au acceptat să se implice în acest circuit comercial şi financiar fictiv.
Prin transferurile interbancare bazate pe documente false s-a realizat ascunderea adevăratei naturi, origini ilicite şi provenienţe a fondurilor băneşti rulate, provenite din infracţiunile de evaziune fiscală.
Potrivit constatărilor efectuate de organele de control financiar a rezultat că prejudiciul total cauzat bugetului consolidat este de 150.029.345 RON, echivalentul a peste 35.000.000 EURO.
În cauză s-au dispus măsuri asiguratorii asupra unor bunuri evaluate la suma de 1,6 milioane lei.
Dosarul a fost înaintat spre competentă soluţionare Tribunalului Buzău.
Facem precizarea că faptele inculpaţilor sunt analizate prin raportare la dispoziţiile art.66 Cod procedură penală, referitoare la prezumţia de nevinovăţie.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.