Un bărbat de 60 de ani din comuna Vernești locuiește de mai bine de zece ani în niște condiții greu de imaginat pentru secolul în care trăim. Viața bărbatului Gheorghe Rățoi se scurge de la o zi la alta într-o cămăruță de doar 5 metri pătrați în care ploaia și vântul sunt la ele acasă iar de curent electric sau apă curentă nici nu poate fi vorba. Și ca și cum toate astea nu ar fi fost de ajuns, bărbatul nu excelează nici la capitolul sănătate. Boala de care suferă mu îl lasă să se deplaseze fără ajutorul a două cârje improvizate si chiar și așa cea mai mică distanță ce trebuie parcursă este o provocare. Cu o pensie de handicap de doar 234 de lei marea majoritate a banilor merg către medicamente și doar ajutorul vecinilor face ca acesta să își poată încropi o masă pe zi. Cu toate acestea, bărbatul nu vine să ceară mila nimănui. Resemnat, Gheorghe Rățoi își duce viața de mai bine de zece ani în adăpostul care cu greu poate fi numit cameră, situat la ieșirea din satul Mierea.
„Am o pensioară de 234 de lei și sunt singur de mai bine de zece ani, de când a murit taică-miu și nu a vrut să îmi dea mie titlul de proprietate. Trăiesc cum pot, ca vai de mine, deși sunt si eu un om ca toți oamenii”, spune cu ochii în lacrimi Gheorghe Rățoi.
Vecinii bărbatului spun că le este milă de acesta și din când în când îi mai dau câte o farfurie de mâncare pentru că altfel Gheorghe Rățoi nu a cerut nimic la nimeni în ciuda faptului că locuiește în aceste condiții de ani buni.
„Sunt ani de zile de când stă așa. Trăiește dintr-o pensie de handicap și de mâncat și îmbrăcat îi mai dau vecinii. Când au trăit părinții era ceva mai bine însă la un moment dat tatăl său i-a lăsat și a plecat iar la scurt timp a murit. De atunci așa trăiește” spun vecinii bărbatului.
Ajuns în locul în care locuiește bătrânul pentru repararea drumurilor comunale afectate de ploile din ultima vreme, primarul comunei Vernești, Daniel Năstase, a rămas impresionat de drama bătrânului și a hotărât să îl ajute măcar în ceea ce privește locuința chiar dacă în primă instanță nu poate face acest lucru decât din propriul buzunar.
„Trăiește aici în niște condiții greu de imaginat dar nu a venit niciodată să ceară nimic. Când am ajuns prin zonă cu lucrările la drumurile afectate de ploi am găsit coliba aceasta și cu greu mi-am imaginat că poate sta cineva înăuntru. Atunci, oamenii mi-au spus povestea bătrânului și am hotărât să îl ajut. I-am trimis de la mine vreo 10 saci de ciment și niște scândură cu care vreau să îi facem măcar o cameră ca lumea. Acum, următorul pas este să îi aduc un vagon pe care îl aveam pentru muncitori, să îl mutăm în el să putem dărâma coliba și să îi ridicăm omului o cameră unde să locuiască în niște condiții mai acceptabile”, a declarat Daniel Năstase, primarul comunei Vernești.
Primarul din Vernești vrea acum să prezinte cazul lui Gheorghe Rățoi și consilierilor din comună și poate, dacă vor fi de acord, să îl ajute cu ceva materiale de construcții și de la Primărie iar casa să îi fie ridicată cu ajutorul muncitorilor de la ajutorul social.
„Vreau ca săptămâna viitoare să prezint cazul bătrânului și în Consiliul Local poate ajungem la o înțelegere să îl ajutăm cu ce se poate. Dacă nu, chiar dacă o să îi mai dau de la mine ce-i trebuie pentru ridicarea unei camere, tot am să îl ajut pentru că nu se poate să locuiască în asemenea condiții”,a concluzionat primarul comunei Vernești, Daniel Năstase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.