URS
Ministerul Mediului lasă mână liberă autorităților în gestionarea situațiilor provocate de animalele sălbatice care coboară din pădure și atacă animalele din gospodăriile oamenilor, astfel de situații fiind tot mai des raportate în ultima vreme în zona de deal și de munte a județului.

”Exemplarele din speciile urs, lup şi pisică sălbatică care pun în pericol sănătatea şi securitatea publică, dar şi cele aflate în intravilanul localităţilor, cele care frecventează locurile special amenajate pentru adăpostirea animalelor domestice, punând în pericol siguranţa acestora şi/sau a personalului de deservire, precum şi cele prezente la cadavrul animalului domestic ucis de acestea, aflat în afara habitatului natural al speciilor de faună sălbatică, pot fi recoltate sau pot fi capturate şi în afara perioadelor stabilite pentru derogare”, se arată într-un comunicat remis luni de Agenția de Mediu Buzău.
Reprezentanții aceleiași instituții susțin că în zilele următoare, vor informa fiecare autoritate publică care se confruntă cu o situaţie în care siguranţa cetăţenilor este pusă în pericol, astfel încât acestea să cunoască exact cărui gestionar de fond cinegetic trebuie să i se adreseze în vederea capturării sau recoltării exemplarului periculos, toate acestea în urma sesizărilor venite de la oamenii disperați că urșii le atacă stânele și le ucid animalele.
”De asemenea, conform solicitării transmise de Ministrul Attila Korodi, vom redacta o adresă comună, împreună ci Instituţia Prefectului Buzău, prin care vom informa fiecare primar cu privire la aplicarea acestui ordin”, se mai arată în comunicatul remis de APM Buzău.
„ În anul 2014 A.P.M. Buzău a primit peste 33 de solicitări pentru a participa la comisiile de constatare şi evaluare a pagubelor produse comunităţilor rurale din judeţ de speciile urs şi lup. Pagubele pe care le produc aceste animale sălbatice ce provin din specii protejate de lege fac necesară şi oportună intervenţia în vederea soluţionării rapide acestor probleme cu care se confruntă comunităţile locale. Aşa cum ne-a transmis şi domnul Ministrul Attila KORODI prin adresa care a ajuns la A.P.M. Buzău, avem convingerea că implicarea noastră în procesul de informare a autorităţilor responsabile va întări colaborarea acestora cu gestionarii fondurilor cingetice şi va diminua numărul cazurilor în care animalele-problemă pun în pericol siguranţa cetăţenilor din teritoriul judeţului Buzău”, a declarat directorul APM Buzău, Ionuț Apostu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.