Daniel Constantin vinuri
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a vizitat luni Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație de la Pietroasele pentru a marca încheierea campaniei de recoltat la struguri dar și a programului de reconversie replantare la viță de vie, care a început în 2008 cu finanțare din fondurile europene, program care a fost un real succes ci care a absorbit toate sumele puse la dispoziție pe această măsură.
Ministrul a fost așteptat și plimbat prin întreaga stațiune de rectorul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, Sorin Cîmpeanu, și de prorectorul Florin Stănică, oameni care i-au explicat ministrului cum decurge procesul tehnologic de preparare a vinului, care sunt soiurile cu care se mândrește stațiunea, care sunt vinurile cel mai premiate și i-au vorbit despre planurile de viitor pentru care este nevoie de finanțare.
La rândul său, ministrul Agriculturii s-a arătat mulțumit că la Pietroasele producția de struguri a atins chiar și 11,5 tone la hectar într-un an în care producția medie de struguri a fost de 6 tone la hectar la nivel național.
Totodată, șeful Agriculturii a explicat că ministerul pe care îl conduce are în lucru trei programe de promovare a vinurilor românești astfel încât expporturile de vin românesc să crească în perioada ce urmează.
„Exporturile au început să crească. Este adevărat că nu atât cât mi-am dorit dar, după o explozie a importului de vinuri în 2011 când s-a înregistrat o creștere de trei ori a volumului importat, acesta a început să scadă. Chiar și anul acesta când nu a fost un an bun din cauza vremii și a ploilor, cred că avem o producție care să satisfacă consumul intern. Obiectivul nostru este să ieșim cu vinurile noastre pe piețele importante. Avem trei programe de promovare pe alte piețe, în care promovăm în Coreea de Sud, Vietnam, Japonia, China,dar și în S.U.A. Sunt anumite podgorii care produc vinuri foarte importante care pot fi găsite în restaurantele bune din Franța, Monte Carlo unde greu pătrund produse proaste, iar  faptul că sunt acolo înseamnă că au reușit prin calitatea lor”, a declarat la Buzău ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.