Daniel CONSTANTIN
Ministerul Agriculturii încearcă să găsească soluții pentru a limita pierderile fermierilor din Buzău care au animale afectate de boala limbii albastre. Și chiar dacă recunoaște că nu se aștepta ca boala să lovească atât de crunt, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, spune că de anul viitor subvenția pe cap de animal suportată din fondurile europene va fi mai mare  tocmai pentru a-i determina pe fermieri să crească efectivul de animale și astfel să își acopere pagubele.
„Boala limbii albastre este o situație la care nu mă așteptam, nu a existat niciodată în România, dar trebuie să-i facem față, principala problemă a crescătorilor mici este problema de existență dar aici vor fi despăgubiri acordate de stat chiar dacă asta nu este o soluție. Trebuie să investim în creșterea efectivelor. Anul acesta a fost un an bun și la bovine și la ovine. A fost un an de revigorare, de oprire a declinului avut în acest sector. Investim în fondurile europene pe care le avem al dispoziție, din 2015 o să avem o subvenție mai mare per cap de animal iar fermierii vor putea să-și achiziționeze noi animale și să-și mărească efectivele”, a declarat la Buzău ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Ministrul a mai explicat că dacă în anul 2014 subvenția anuală pe cap de bovină de carne a fost undeva la 435 de lei, de anul viitor suma va crește cu aproape 300 de euro pe cap de animal pentru rasele de carne. Totodată, pentru vacile de lapte subvenția pe cap de animal care în 2014 a fost de cuprinsă între  700-1.300 de lei va fi suplimentată cu câte 250 de euro, toate acestea pentru ca fermierii români să-și crească efectivele de animale și să facă față pe o piața puternică.
Boala limbii albastre care a lovit Buzăul dar și alte județe din România a oprit exporturile de animale vii în Europa iar fermierii au suferit importante pierderi financiare. De aceea, statul se gândește la o formă de sprijin pentru fermierii care exportă animale și pe alte piețe decât ale Uniunii Europene.
„În gospodăriile mari, boala a restricționat exporturile și a adus foarte multe pierderi. Mă voi întâlni cu fermierii și vom încerca să gândim o strategie, să fim mai agresivi pe piață și ne gândim chiar  la o formă de sprijin pentru exporturile pe piețele terțe,  adică nu pe cele din UE, formă de sprijin cu care să compensăm pierderile provocate fermierilor care, în aceste condiții, nu mai pot exporta animale vii ci doar carcase”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.