Kilogramul de carne de miel se vinde anul acesta cu23 de lei în Piața de Lactate din municipiul Buzău unde este singurul punct autorizat pentru vânzarea acestor animale.
Marți în oprima zi când au început să se vândă mieii tăiați la Buzău prețul de pornire al cărnii era de 23 de lei kilogramul însă clienții nu se prea înghesuiau să cumpere chiar dacă în centrele comerciale kilogramul de carcasă de miel se vinde la 29 de lei. Comercianții spun că scumpirea față de anul trecut când carnea de miel s-a vândut la 18-20 de lei kilogramul se datorează faptului că taxa de piață s-a majorat anul acesta cu 20 la sută. În plus, nu este exclus ca în apropierea Paștelui, prețul să scadă așa cum s-a întâmplat și anul trecut.
Vânzătorii de miei susțin că până acum nu au avut cumpărători, lumea interesându-se în primă fază de costuri. Doar câțiva buzoieni au cumpărat carne în primele ore de la startul vânzărilor de miei, însă nu miei întregi ci doar bucăți pentru friptura specifică mesei de Paște.
„Acum prețul este destul de mare și lumea nu se înghesuie pentru că pentru om este mult mai rentabil sa cumpere mielul viu sau să meargă direct la stână să îl cumpere de la cioban. Eu de exemplu mieii pe care îi vând la mine la stână îi dau cu 10 lei Kg in viu sau cu 18-19 lei kilogramul de carcasă. Practic faptul că îi aduc de acasă până la piață unde plătesc niște taxe mai mari decât anul trecut se reflectă în creșterea prețului cu 4 lei pe kilogram”, a declarat un crescător de oi.
Potrivit directorului adjunct al DSVSA Buzău, Ciprian Botezatu, anul acesta, la Buzău, sunt pregătiți pentru a fi sacrificați circa 50 de mii de ovine, miei și iezi, ceea ce reprezintă circa 40 la sută din totalul de tineret ovin, restul fiind lăsați să crească pentru anul viitor.
Sursa citată a adăugat că la Buzău este primul an în care Instituția Prefectului a dispus constituirea unei echipe mixte de control care să verifice piețele din întreg municipiul Buzău în perioada premergătoare sărbătorilor Pascale. Botezatu a explicat că această echipă este formată din inspectori de la DSVSA, Direcția Agricolă, DSP, OPC și Poliție și verifică modul în care se vând în această perioadă mieii, dar și celelalte produse pe care românii le folosesc pentru masa de Paște, verificările fiind deja demarate.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.