Veşti bune pentru buzoieni: cel mai probabil de luna viitoare vom plăti mai puţin pentru gunoi. Asta după ce Guvernul a suspendat prin ordonanţă de urgenţă aplicarea taxării la groapă a deşeurilor cu 80 de lei pe tonă. Taxa va fi suspendată până la începutul anului 2019 iar din 2020 aceasta va crește de la 80 la 120 de lei pe tonă.
Viceprimarul Buzăului Ionuţ Apostu a anunţat pe contul său de pe o reţea de socializare că tariful pentru ridicarea gunoiului menajer va scădea cel mai probabil de luna viitoare dar şi că Buzăul se regăsește printre puținele orașe din țară care îndeplinește țintele de reciclare și reducere a cantităților ce ajung la groapa ecologică.
“O veste bună la început de săptămână! Va scădea prețul la gunoi! Tarifele de salubrizare vor fi ajustate la prima ședință de Consiliu Local Municipal, deoarece azi a apărut în Monitorul Oficial Ordonanța de modificare a taxei de depozitare, iar municipiul Buzău se regăsește printre puținele orașe din țară care îndeplinește țintele de reciclare și reducere a cantităților ce ajung la groapa ecologică! Iată că noul Guvern și-a intrat în pâine cu o măsură așteptată de toate primăriile și toți cetățenii!”, a scris pe facebook viceprimarul Ionuţ Apostu.
Pe de altă parte, decizia Guvernului de a suspenda până la 1 ianuarie 2019 aplicarea taxării la groapă a deşeurilor cu 80 de lei pe tonă va duce la intrarea României în infringement pentru nerealizarea reducerii cantităţii de deşeuri depozitate cu 50% până în 2020, iar din 2021 România va plăti până la 200.000 euro pe zi, avertizează Coaliţia pentru Economia Circulară în România, o iniţiativa privată şi apolitică a unor experţi de mediu.
Prin Ordonanţa de Urgenţă 48/2017, aprobată vineri în şedinţa de guvern, fără consultare publică, Executivul a suspendat aplicarea taxării la groapă a deşeurilor, până în data de 1 ianuarie 2019.
“Poziţia surprinzătoare a Ministerului Mediului – care pare ca a uitat că principala sa obligaţie este protejarea mediului înconjurător şi a României de penalităţile de infringement – are ca efect direct accelerarea umplerii depozitelor de deşeuri şi asa insuficiente, distrugerea a mii de hectare de teren şi afectarea pânzei freatice, conducând, în cele din urmă, la îngroparea României sub un munte de gunoaie”, se arată într-un comunicat transmis luni de Coaliţia pentru Economia Circulară în România.
Taxa de 80 de lei pe tonă, prin care se urmăreşte reducerea cantităţii deşeurilor depozitate, încurajarea colectării selective a deşeurilor şi reciclarea, capitole la care România se află pe ultimul loc din Uniunea Europeană a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2017, după o amânare de 3 ani.
“Prin suspendarea acestei penalităţi, România se îndreaptă într-o direcţie total opusă pachetului European de Economie Circulară aprobat şi de Senat prin Hotărârea nr 3/2016 precum şi eforturilor depuse la nivel european pentru devierea depunerii la groapă a deşeurilor şi creşterea gradului de reciclare a deşeurilor. Suntem singura ţară din Uniunea Europeana care încurajează depozitarea deşeurilor la groapa”, se mai arată în comunicat.
Coaliţia pentru Economia Circulară în România a cerut Guvernului, într-o scrisoare transmisă pe 14 iunie, să nu amâne taxa pe depozitarea deşeurilor de 80 de lei pe tonă, intrată în vigoare de la începutul acestui an şi care a nemulţumit multe autorităţi locale, deoarece o astfel de măsură ar duce la îngroparea ţării sub un munte de gunoaie.
România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la reciclarea deşeurilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.